A külföldiek és az Airbnb pörgették a hazai turizmust

Különösen a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt májusban, a szálláshelytípusok között pedig a magán szálláshelyek könyveltek el kiemelkedő forgalombővülést.

Május hónapban a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb) összesen 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el, ami 18 százalékkal több vendéget, és 13 százalékkal több vendégéjszakát jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A vendégéjszakák 70 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatták, ahol a forgalom 9,4 százalékkal haladta meg az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 22 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 10 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakák száma pedig 5,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül a Sopron–Fertő turisztikai térségben 13 százalékkal nőtt a belföldivendég-éjszakák száma, míg Tokaj és Nyíregyháza térségében 9,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Budapesten és a Balatonnál is növekedést tapasztaltak, előbbinél 19, utóbbinál 5,8 százalékkal több belföldi vendégéjszakát regisztráltak.

A külföldi vendégek száma 29 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakák száma pedig 21 százalékkal bővült. Gyula és térségében a külföldivendég-éjszakák száma 84 százalékkal emelkedett, míg a Pécs–Villány turisztikai térségben 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonnál 29, Budapesten pedig 21 százalékkal nőtt a külföldivendég-éjszakák száma.

Összesen 27 067 turisztikai szálláshely, ezen belül 2708 kereskedelmi, illetve 24 359 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket májusban. A kereskedelmi szálláshelyek közül 979 szálloda és 1114 panzió volt nyitva május egy részében vagy egészében.

A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel mintegy 88 milliárd forint volt, folyó áron 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 15 százalékkal kevesebbet, 3,3 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A január és május közötti időszakban az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 9,1 százalékkal több, összesen mintegy 13,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,9, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.