Tippek a kánikulai alvás javítására

Magyarországon a hőhullámok miatt a hétvégén akár 35-36 fok is várható, ami megnehezíti az alvást, de vannak módszerek, amelyekkel javíthatunk a helyzeten.

A légkondicionáló használata az egyik legnyilvánvalóbb megoldás lehetne, azonban nem mindenki rendelkezik ilyen berendezéssel. Ilyenkor ajánlott napközben zárva tartani a redőnyöket és az ablakokat, hogy a hő ne juthasson be a lakásba, éjszakára azonban, ha a hőmérséklet engedi, érdemes kinyitni az ablakokat a hűvösebb levegő érdekében, majd reggel ismét bezárni őket.

A délutáni szieszta kerülése is javasolt, mivel ez ronthatja az éjszakai alvás minőségét. A szakértők szerint a téli vastag dunyhák és takarók helyett jobb választás lehet egy légáteresztő anyagú takaró, de teljesen takaró nélkül aludni sem ideális, mert az alacsonyabb éjszakai hőmérsékletek megfázást okozhatnak.

Ellentmondhat az eddigi tapasztalatoknak, de a forró időben izzadtan nem ajánlott hideg zuhany alá állni lefekvés előtt, mivel ez paradox módon felmelegítheti a testet az erek összehúzódása miatt. Ehelyett a langyos zuhany segíthet a testnek a pihenéshez szükséges hőmérséklet elérésében.