A babaváró hitel változásai és a közelgő határidők

A Bankmonitor adatai szerint az idei évben a babaváró hitelt igénylő házaspárok több mint harmadánál a feleség már betöltötte a 29. életévét, de még nem múlt 41 éves. Ezen korosztály számára fontos, hogy kihasználják a babaváró hitel lehetőségeit, mivel 2025 januárjától már nem lesznek jogosultak a támogatásra, ha a feleség állapotos.

A babaváró hitel egy államilag támogatott, kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön, amelynek futamideje alatt jelentős kedvezményeket lehet igénybe venni. Az első öt évben kamatmentes, és ha ezen idő alatt születik gyermek, a kamatmentesség a futamidő végéig megmarad. A második és harmadik gyermek érkezésekor pedig a fennálló tartozás egy részét, vagy akár az egészét elengedik.

A 2024-es év több változást is hoz a babaváró hitel feltételeiben. Egyrészt a maximálisan igényelhető összeget 10 millió forintról 11 millió forintra emelik. Másrészt, a feleségnek az igénylés időpontjában még nem kell betöltenie a 30. életévét, szemben az idei évvel, amikor még lehetőség van arra, hogy a feleség akár 40 éves is legyen, ha már úton van a baba.

A Bankmonitor adatai alapján a jövő évtől akár harmadával is csökkenhet azoknak a házaspároknak a száma, akik kihasználják a támogatást. Ha nem lépnek még idén, akkor jövőre már nem lesz lehetőségük a babaváró hitel igénylésére.

A babaváró hitel igénylési volumene is jelentős visszaesést mutathat a következő évben. 2024 első negyedévében a babaváró hitel volumene 59,8 milliárd forint volt, ami jelentősen alacsonyabb az eddigi átlagos 127,8 milliárd forintos negyedéves igénylésnél. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ez az érték még a 2023. első negyedévi 37,4 milliárd forintnál is magasabb volt.

A babaváró hitel marginalizálódása problémát jelenthet, mivel a hitelt a többség lakáscélra használja fel, például önerőként egy lakáshitelnél. Ez a tendencia a jövőben is fennállhat, ami további kihívások elé állíthatja a fiatal házaspárokat.