MBH: magas maradhat a volatilitás az európai piacokon

Az MBH Alapkezelő elemzése szerint a globális hozamokat a jobb amerikai inflációs adatok határozták meg a hónap első felében, ami a régiós kötvényeket is pozitívan befolyásolta. A magyar hozamok a görbe elején és közepén felülteljesítettek, annak ellenére, hogy a forint gyengült. A kötvényhozamok az utóbbi napokban korrigáltak, és a dollár erősödése miatt a feltörekvő piacok gyengülése várható a közeljövőben.

A hozamgörbe hosszú végén a befektetők óvatossága érzékelhető, nem csak Magyarországon, hanem a fejlett piacokon is. Az amerikai államkincstár a rövid lejáratú kötvényeket részesíti előnyben, ami hamarosan változhat, mivel szükség lehet a hosszabb lejáratú kötvények kibocsátására. Az amerikai elnökválasztás miatt is fokozott volatilitás várható, ami befolyásolja a kamatérzékenység kialakítását a befektetők körében.

A részvényindexek teljesítményében jelentős különbségek voltak megfigyelhetők az Atlanti-óceán két partja között. Az S&P 500 jelentős növekedést mutatott júniusban, míg a DAX és a CAC40 indexek csökkenést. Ez a divergencia a júniusi európai választások eredményeire vezethető vissza, ahol a jobboldali pártok erősödése növelte a politikai bizonytalanságot. Az előrehozott francia választások miatt az európai piacokon továbbra is magas maradhat a volatilitás, míg az amerikai tőzsde emelkedése stabilnak tűnik.

Az MBH Alapkezelő szerint az eszközosztályok közötti allokációban a részvények továbbra is nagy súlyt kapnak, de az év vége felé közeledve ez csökkenhet, míg a kötvénykitettség növekedhet. A közép-európai részvényeket továbbra is kedvezőnek ítélik meg a régiós és hazai papírok alulértékeltsége miatt. Az eszközallokáció tájékoztató jellegű, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.