Ételfüggőség gyerekkorban: egyre több gyermek érintett

Az Egyesült Államokban a gyerekek és serdülők mintegy 12%-a küzd ételfüggőséggel, ami a tudományos közösségben is vita tárgyát képezi. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint a sült krumpli, a keksz, vagy a fagylalt, fogyasztása növelheti az elhízás és egyéb krónikus betegségek kockázatát, mégis nehéz ellenállni ezeknek az ízletes, de egészségtelen ételeknek.

Az Egyesült Államokban élő közel 73 millió gyermek és serdülő közül mintegy 12% küzd ételfüggőséggel, ami hasonló diagnosztikai kritériumokat igényel, mint más függőségek esetében. Ashley Gearhardt, a Michigani Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a gyerekek elveszítik az étkezés feletti kontrollt, és annyit esznek, hogy fizikailag rosszul érzik magukat. A felnőttek körében is jelentős a probléma, körülbelül 14%-uk függő az ultrafeldolgozott élelmiszerektől.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran tartalmaznak ízesítőket és adalékanyagokat, amelyek fokozzák az ízélményt és a dopamin hormon szintjét az agyban, ezáltal növelve az étel élvezeti értékét. David Wiss étkezési szakértő szerint ezek az ételek megtanítják a fiatal agynak, hogy milyen ízélményeket várjon el, ami csökkenti az egészségesebb ételek vonzerejét.

Bár az élelmiszer-függőség egyre nagyobb aggodalomra ad okot, különösen a gyerekek körében, az IFT tudományos és technológiai vezetője, Bryan Hitchcock szerint jelenleg nincs tudományos konszenzus, amely alátámasztaná ezt a jelenséget. Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Betegségosztályozása sem ismeri el az élelmiszer-függőséget, és a kérdés továbbra is vita tárgyát képezi a tudományos közösségben.

: CNN