Egy karóra, ami több mint időmérő

Egy villamosmérnök, Chris Fenton, a Cray C90 szuperszámítógép inspirálta karórát alkotott, amely nem csak időt mutat, hanem a Jupiter és 63 holdjának mozgását is szimulálja.

Chris Fenton, aki a szuperszámítógépek fejlesztésében vesz részt, szabadidejében egy különleges karórát tervezett, amely a Cray C90 számítógép dizájnját követi. A Cray Y-MP C916 modelljét 25-szörös kicsinyítésben alkotta meg, 3D-nyomtatással készítette el a házat, és a szükséges áramköri lapokat is úgy alakította, hogy azok elférjenek az órában. Egy OLED kijelzővel és beépített töltővel ellátott akkumulátorral szerelte fel, valamint egy NATO-stílusú csuklószíjat is hozzáadott a készülékhez.

Az óra egy Diligent CMOD-A7 FPGA fejlesztőkártyán futó rendszeren alapul, amely egy 105 MHz-en működő Cray CPU magot tartalmaz, így a sebessége inkább a Cray J90-hez hasonlítható. A front-end processzor egy Teensy 3.6 mikrokontroller, amely a visszaállítási jeleket és a Cray CPU SPI interfészét vezérli, valamint az OLED kijelzőt is hajtja.

Fenton a szoftver fejlesztése során egy másik hobbijára, az n-test probléma szimulációjára támaszkodott. Pythonban írt egy programot, amely a Jupiter és annak 63 holdjának mozgását szimulálja, a koordinátákat a NASA Horizons rendszeréből nyerve. Az óra tehát nem csak egy időmérő eszköz, hanem egy kis számítógép is, amely képes a csillagászati objektumok mozgásának megjelenítésére.

Az idő leolvasása az óráról nem a megszokott módon történik, hanem a Jupiter holdjainak pozíciójának dekódolásával. Fenton szerint az óra használata szándékosan bonyolult, és bár a csuklón is hordható, ő maga inkább az íróasztal díszei közé sorolja.