Új kihívások előtt a fővárosi közgyűlés

Egy alaposan átalakult Fővárosi Közgyűlés fogja meghatározni Budapest sorsát októbertől, ahol Karácsony Gergely főpolgármesternek nélkülöznie kell a korábbi többségi támogatást, és szembe kell néznie a Fidesz által átírt választási szabályok következményeivel.

A júniusi választások eredményeként jelentősen megváltozik a Fővárosi Közgyűlés összetétele. A Tisza pártja és a kormánypártok egyaránt tíz-tíz mandátumot szereztek, míg a DK-MSZP-Párbeszéd trió hét képviselői helyet tudhat magáénak. Újonnan bejutott a Kutyapárt három, az LMP pedig szintén három mandátummal rendelkezik majd. A közgyűlésben döntő szerepet játszhatnak azok a képviselők, akik politikai háttérrel nem rendelkeznek, vagy a Fidelitas neveltjei. A változásokat egy fél évvel ezelőtti törvénymódosítás tette lehetővé, amelyet a Mi Hazánk javasolt, és végül a Fidesz támogatásával fogadtak el.

A Tisza párt képviselői között számos szakma képviselteti magát, köztük egy tajvani üzletember befektetési projektmenedzsere, egy fejvadász, egy kulturális menedzser, egy egészségügyi influenszer és egy őstermelő is. Magyar Péter, a párt listavezetője, mind az Európai Parlamentben, mind a fővárosban felvette a mandátumát.

A Fidesz-KDNP új csapattal készül, mivel a jelenlegi közgyűlési tagok nem befutó helyekre kerültek. A listát Szentkirályi Alexandra vezette, és további ismert jelöltek között szerepel Sára Botond és Böröcz László, aki a Fidelitas korábbi elnöke volt. A Fidesz listáján több olyan képviselő is helyet kapott, akik a párt ifjúsági szervezetéből érkeztek.

A DK-MSZP-Párbeszéd frakció hét képviselője közül három újonc, de mindannyian rendelkeznek önkormányzati tapasztalattal. A főpolgármester, Karácsony Gergely pozíciója biztos, de az őt támogató ellenzéki összefogás elveszíti többségét a közgyűlésben, ami komoly kihívások elé állítja.

A Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület – LMP-Zöldek listáját Vitézy Dávid vezette, aki szoros versenyben maradt alul a főpolgármesteri posztért. A listán helyet kapott Gál János és Szilágyi Anna Margit is, akiknek várhatóan lesznek javaslataik a város fejlesztésére.

A MKKP sikeresen három képviselőt juttatott a közgyűlésbe, köztük Baranyi Krisztinát, aki korábban több párt felkérését is kapta. Baranyi korábban a Népszavának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a közgyűlés működésképtelenné válhat az új összetétel miatt.

A fővárosi politikai élet így új dinamikával, és számos új kérdéssel néz szembe, amelyekre a következő hónapokban kell választ találni.