Nacionalista tiltakozók nyomására állították le a belgrádi művészeti fesztivált

A belgrádi hatóságok nacionalista tiltakozók nyomására lemondták a Mirëdita Dobar Dan fesztivált, amely a Koszovó és Szerbia közötti kulturális kapcsolatokat hivatott ápolni.

A Guardian szerint a fesztivált szervező koszovói és szerbiai ifjúsági csoportok a szerb belügyminisztériumot vádolják azzal, hogy nem védték meg őket a huligánoktól, akik megfélemlítették a résztvevőket. A tiltakozók csütörtökön gyűltek össze a fesztivál helyszínén, és megakadályozták a bejutást, miközben szerb zászlókat lengettek, és a rendőrség elzárta az oda vezető utcát. Többen alkotmányellenesnek bélyegezték a rendezvényt, és már napokkal a kezdés előtt ellenséges üzeneteket festettek a helyszín falaira.

A szervezők beszámolója szerint a fesztiválnak rendőri felügyelet mellett kellett volna zajlania, de a tüntetők lakatot helyeztek a hátsó bejáratra, így a résztvevőket lényegében túszként tartották fogva. Ivica Dačić belügyminiszter a köznyugalom megzavarásának veszélye és az emberek biztonságának veszélyeztetése miatt rendelte el a rendezvény leállítását.

A fesztivál a 1998/99-es háború idején kialakult etnikai megosztottság áthidalására jött létre 2014-ben. Jeton Neziraj drámaíró, akinek darabjával nyitották volna meg az eseményt, a Guardiannek nyilatkozva kifejtette, hogy a szerb politika évek óta azzal vádolja a fesztivált, hogy az kulturális együttműködés helyett trójai falóként működik.

Aleksandar Šapić, Belgrád polgármestere korábban kijelentette, hogy ellenzi a fesztivál megrendezését, mert szerinte a szervezők azzal, hogy tagadják Koszovó szerb terület voltát, meghamisítják a történelmet. Šapić szerint a kulturális tevékenységek mögött Szerbia és a szerb nép kulturális, valamint történelmi örökségét kérdőjelezik meg.

A régióban az elmúlt hónapokban nőtt a feszültség, miután az ENSZ nemzetközi emléknappá nyilvánította július 11-ét, az 1995-ös srebrenicai mészárlás évfordulóját, amit szerb vezetők példátlan támadásként értékeltek. Magyarország ezt a határozatot nem támogatta.

A Balkánon továbbra is érzékeny a helyzet, amint azt Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikus 2018-ban történt meggyilkolása kapcsán hozott ítélet is mutatja. Egy koszovói bíróság négy szerb férfit, köztük három rendőrt ítélt négytől tíz évig terjedő szabadságvesztésre az ügyben. A bíróság szerint a négy férfi egy 2011 óta Észak-Koszovóban aktív bűnszervezet tagja volt, és politikai okokból vették célba Ivanovicot, aki bírálta a koszovói szerb kisebbségre gyakorolt belgrádi befolyást. A szerb kormány a döntést botrányosnak nevezte, és kritizálta az eljárás lefolytatását. A vádlottak közül öt még mindig szökésben van, köztük Zvonko Veselinovic és Milan Radoicic, akiket azzal is vádolnak, hogy ők szervezték meg a tavaly szeptemberi észak-koszovói fegyveres támadást, amelyben egy koszovói rendőr életét vesztette.