Az EU soros elnöksége nem jelenti azt, hogy ön a főnök Európában, mondta a belga miniszterelnök Orbánnak

Az EU állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója csütörtökön kezdődött. Az első napon döntöttek az EU legfelsőbb beosztásairól, de néhány napon belül egy olyan poszt is váltásra kerül, ahol a tagállamok hat hónaponként váltják egymást. Július 1-jétől a magyar kormány veszi át a Tanács soros elnökségét hat hónapra.

A csúcstalálkozó első napjának végén tartott sajtótájékoztatón búcsúztatták az aktuális belga miniszterelnököt, Alexander De Croo-t, aki az elmúlt hat hónapban töltötte be a Tanács elnökségét. A következő EU-csúcson már a magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak kell szembenéznie a sajtóval, és a sajtó kérdésére válaszolva De Croo tanácsot adott utódjának. Orbán Viktornak és Magyarországnak minden jót kívánt a munka folytatásához, kiemelve az Ukrajna támogatásának és az új intézményi ciklusra való átállás fontosságát.

"Az elnökség nem jelenti azt, hogy ön a főnök Európában, hanem azt, hogy önnek kell kompromisszumot kötnie." Hozzátette, hogy ez érdekes pozíció legalább egyszer az életben, "szóval mindenképpen ajánlom Mr. Orbánnak",

mondta De Croo hatalmas mosollyal, tanácsát nevetés fogadta a sajtószobában. (A jelenet megtekintéséhez kattintson ide.)

Charles Michel, az Európai Tanács leköszönő elnöke szintén tanácsokat adott, többek között a versenyképesség témáját hangsúlyozva, ami szintén prioritás a bejövő magyar elnökség számára. El kell köteleznünk magunkat az nemzetközi rend és Ukrajna támogatása mellett, és kivétel nélkül támogatnunk kell az alapvető jogokat, mondta.

A gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!