Az utolsó nyár – Magyarország 1944

A történelmi könyvek piacán nem ritka, hogy egy adott év eseményeit veszik górcső alá, mint ahogy Ablonczy Balázs is tette legújabb kötetében, Az utolsó nyár – Magyarország 1944 című művében. A könyv nem csupán egy év kronológiai eseményeit sorakoztatja fel, hanem mélyebb összefüggéseket is keres, és a szerző sajátos nézőpontból közelíti meg az 1944-es esztendőt.

Ablonczy Balázs könyve a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg, amely kiadó a történelmi ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkát végez. A Modern Magyar Történelem sorozat szerkesztője Ablonczy mellett Müller Rolf.

A szerző, Ablonczy Balázs, a magyar történelem ismert alakja, aki korábbi munkáiban is bátran foglalkozott a magyar történelem kényes kérdéseivel, mint például Trianon vagy a Horthy-korszak. A könyv 247 oldalon keresztül, kilenc fejezeten át vezeti végig az olvasót 1944 eseményein, amelyek a magyar társadalomra gyakorolt hatását is bemutatja.

A kötet személyes indíttatásból született, hiszen Ablonczy nagyszülei gyakran beszéltek a háborúról, amely számukra elsősorban 1944-et jelentette. A könyv a háború előtti időszak relatív jólététől a háború borzalmáig ível, és a bombázásokról szóló fejezet különösen kiemelkedő, mivel ezekről a magyar városokról kevés szakirodalom áll rendelkezésre.

Ablonczy a kisemberek és a nagyok túlélési stratégiáit is bemutatja, és felveti a morális kérdéseket, amelyek a háború utáni időszakot és a népbírósági tárgyalásokat övezik. A könyv többek között a zsidó vagyon széthordásáról, a politikailag nem megfelelő művészekkel való leszámolásról, valamint a népességmozgásokról és a közellátásról is szóló fejezeteket tartalmaz.

A kötet végén Ablonczy a magyar történelem egyik meghatározó pillanatát, 1944-et elemzi, amikor a korábbi értékek és remények helyett az állam vált a mindent meghatározó erővé.

Szerbhorváth György