Halálbüntetés visszaállításának kérdése Oroszországban

Az Oroszországi Föderáció Nyomozó Bizottságának elnöke, Alekszandr Basztrikin újra felvetette a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét, amelyet egyre több kampányszerű megnyilvánulás kísér.

Az Interfax hírügynökség szerint Basztrikin egy szentpétervári jogi fórumon beszélt a moratórium megszüntetésének szükségességéről, utalva arra, hogy a súlyos bűncselekmények száma növekszik Oroszországban. Basztrikin szerint a március 22-én a Crocus City Hall koncertteremben elkövetett terrortámadás, amely 145 halálos áldozattal járt, példázza a halálbüntetés szükségességét. Az elnök kritikát fogalmazott meg az életfogytiglani börtönbüntetés költségeivel és körülményeivel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy ezek a költségek terhet jelentenek az állam számára.

Basztrikin szerint a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot elnöki rendelettel kellene feloldani, és ezt az alkotmány módosítása vagy népszavazás nélkül is meg lehetne tenni. Oroszországban a halálbüntetés tilalma 1997 óta van érvényben, de a Crocus City Hallban történt terrortámadás óta újra fellángolt a vita a halálbüntetés visszaállításáról.

A terrortámadás után Vlagyimir Putyin pártja ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét, az Alkotmánybíróság pedig jelezte, hogy kész megvitatni a kérdést. Az alkotmánybíróság vezetője, Valerij Zorkin szerint a halálbüntetés visszaállítása a jelenlegi alkotmány keretei között lehetetlen. Ezzel egyidejűleg a Russian Field kutatócsoport által végzett közvélemény-kutatás szerint az oroszok több mint fele támogatja a halálbüntetés visszaállítását.

Amennyiben az orosz hatóságok úgy döntenek, hogy megszüntetik a moratóriumot, a büntető törvénykönyv értelmében ez csak a jövőben elkövetett bűncselekmények esetében lenne alkalmazható. Jelenlegi törvények szerint, még ha nincs is moratórium, a terrorizmusért elítéltekkel szemben nem lehetne halálbüntetést alkalmazni – tette hozzá Andrej Klicsasz szenátor.