Az orosz 83-as dandár visszavonulása Vovcsanszknál

Az orosz VDV 83-as dandárja jelentős veszteségeket szenvedett, és visszavonult a harkivi Vovcsanszk térségéből, miután harcképtelenné váltak. A Forbes ukrán forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a dandár olyan súlyos veszteségeket szenvedett, hogy a katonák között megnőtt azoknak a száma, akik nem akarnak harcolni, és ezért "500-as" kódjellel illették őket.

A Forbes beszámolója szerint az orosz források még nem erősítették meg a visszavonulást, de több videó is felkerült az internetre, amelyeken az alakulat tagjai panaszkodnak, hogy élelmiszer és lőszer hiányában napok óta képtelenek harcolni.

A helyzet általánosságban is kedvezőtlen az orosz támadók számára Vovcsanszk térségében. Jelenleg orosz katonák egy vegyiüzemet ellenőriznek a város központjában, azonban az ukrán légierő nyugati szárnyasbombákkal, az ukrán rohamlövészek pedig folyamatos támadásokkal nehezítik meg a helyzetüket.

Vovcsanszk, egy harkivi kisváros, az orosz haderő egyik legfontosabb célja lett volna a tavaszi/nyári offenzíva kezdetén. Azonban az ostrom során az orosz erők gyorsan kimerültek, és két héttel a műveletek kezdete után az ukrán hadsereg ellentámadásba lendült.