Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a Magyarországi Szuverenitás Védelmi Hivatal tevékenysége miatt

Az Egyesült Államok mély aggodalmát fejezte ki a magyar kormány által elfogadott "Nemzeti Szuverenitás Védelméről szóló törvény" végrehajtása, valamint a nemrégiben létrehozott "Szuverenitás Védelmi Hivatal" e heti drasztikus intézkedései miatt, amelyek a civil társadalom és az független médiaszervezetek működését célozzák meg – közölte az amerikai külügyminisztérium egy nyilatkozatban, amelyet a hvg.hu észlelt a honlapjukon.

A Szabadság Védelmi Hivatal nemrégiben "specifikus – átfogó" vizsgálatot indított a Transparency International Hungary (TI) ellen. Az említett szervezeten kívül az Átlátszó nevű oknyomozó hírportál is kérdéseket kapott a hivataltól.

A szuverenitás védelméről szóló törvényt a parlament a tavalyi év végén fogadta el, és azóta az EU kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter novemberben azt mondta, hogy a szuverenitás védelmi törvénynek nincs hatása a sajtóra.

A Telex több cikkben is jelezte a törvénycsomag komoly tétjeit, amellyel a Fidesz nyíltan szándékozik "megnehezíteni" a "külföldről finanszírozott újságírók, álcivil szervezetek és dollármilliomos politikusok" dolgát.

A törvény létrehozta a Szabadság Védelmi Hivatalt is, amelynek vezetőjét, Lánczi Tamást az akkori államfő, Novák Katalin nevezte ki januárban. Lánczi korábban a Figyelő főszerkesztője volt, amikor a lap közzétette az úgynevezett "Soros-listát" – egy véletlenszerűen kiválasztott civil szervezetekből, politikusokból, kutatókból, újságírókból és aktivistákból álló listát, amelyet a lap "bérenceknek és árulóknak" bélyegezett. A Szabadság Védelmi Hivatalnak széleskörű vizsgálati hatásköre van, és a törvény szövege nem tisztázza pontosan, hogy mely entitásokat vizsgálhatja meg. Korábbi cikkünk több részletet is tartalmaz a Szabadság Védelmi Hivatalról.

"A magyar kormány kísérlete a független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és büntetésére ellentétes a joguralmon alapuló demokratikus kormányzás elveivel. Ez a törvény nem szab határt annak a képességének, hogy célba vegye saját polgárai emberi jogait és alapvető szabadságait, és veszélyezteti bármely országot, üzleti vállalkozást vagy egyént, aki kapcsolatba lép velük. Az Egyesült Államok továbbra is ki fog állni a civil társadalom szervezeteinek és a médiaszabadságnak a védelme mellett ezekkel a demokráciaellenes intézkedésekkel szemben" – áll az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatában.

: hvg.hu