Az EU-csúcs utóhatásai és a magyar elnökség kilátásai

Az Európai Unió új vezetőségének kinevezése után kezdetét veheti az új ciklus, amelyben Orbán Viktor befolyása kérdéses marad. Gyükeri Mercédesz, a helyszíni tudósító beszámolója szerint az EU-csúcson megszületett döntések és a magyar soros elnökség előtt álló kihívások is terítékre kerültek.

Az Európai Unióban új időszak veszi kezdetét a Von der Leyen-Costa-Kallas trió vezetésével, miután a tagállamok kormányfői megegyeztek a csúcsvezetőkről. A múlt heti informális egyeztetések után csütörtökön pár óra alatt sikerült dűlőre jutniuk a vezetők személyét illetően. A csúcson elfogadták a következő öt év stratégiai céljait is, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elégedetten távozhatott Brüsszelből.

A Fülke podcastban Nagy Iván László kérdezte Gyükeri Mercédeszt, aki Brüsszelből tudósított az eseményekről. A beszélgetés során felmerült, hogy Orbán Viktor és Giorgia Meloni akadékoskodása mennyiben befolyásolta a csúcson történteket, és hogy mikor kezdődhet el a tényleges munka az EU-ban. A magyar soros elnökség kapcsán is szó esett arról, hogy milyen lehetőségek és kihívások állnak Magyarország előtt.

A podcast részletei között szerepelnek a V4-es pártcsaládról felröppent hírek, az elfogadott ötéves stratégiai menetrend fő célkitűzései, valamint az EU és Ukrajna közötti megállapodások tartalma. A hétfőn kezdődő magyar elnökség kapcsán is felvetődött a kérdés, hogy milyen eredményeket lehet elérni, ha az Unió nem működik teljes erőbedobással.

A HVG Podcastok műsorait több platformon is elérhetik az érdeklődők, így a Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud és YouTube felületeken is. A Fülke csatornájára pedig a Spotify, Apple Podcasts és Google Podcasts platformokon keresztül lehet feliratkozni.