Apelso Capital: Két gyakran elfeledett befektetői tényező

Az Apelso Capital Alapkezelő szerint a befektetők gyakran feledkeznek meg két fontos tényezőről, amikor a gazdasági folyamatokat és a kamattranszmisszió hatásait értékelik.

Az Apelso Capital Alapkezelő elemzése szerint a gazdasági folyamatok következő 6-12 hónapra várható alakulásának megértéséhez a Covid-járvány körüli időszak gazdasági hatásait kell figyelembe venni. A kamattranszmisszió, vagyis az a mechanizmus, amelyen keresztül a fejlett világban végrehajtott kamatemelések befolyásolják a gazdasági növekedést, elméletileg fékező hatással kellene, hogy bírjon. Azonban a tengerentúli növekedés az elmúlt negyedévekben meglepően erős maradt, ami pozitívan hatott a vállalati profitokra és a részvényárfolyamokra.

Ennek több oka is lehet. Egyrészt a járvány alatt a háztartásoknál megképződött többletmegtakarítások többlet vásárló-erőt jelentettek, másrészt a vállalati és lakossági szektorok jó időzítéssel fixálták hiteleik kamatait a jegybanki emelések előtt. Emellett a költségvetési politika is élénkítő maradt, ami tovább fűtötte a gazdasági növekedést, bár ennek árnyoldala a hatalmas költségvetési hiány. A mesterséges intelligencia láz kitörése pedig további pozitív hatást gyakorolt a tőzsdékre.

Az Apelso Capital szerint a befektetőknek azonban nem szabad megfeledkezniük arról, hogy a kamattranszmisszió hiánya időbeli csúszást is jelenthet, és ha a gazdasági helyzet romlana, a kamatcsökkentések hatása is kisebb lehet a megszokottnál. Az Eurózónában például az elkövetkező egy évben a lakossági ingatlanhitelek jelentős része fog újraárazódni, ami paradox módon az EKB kamatvágása ellenére is emelkedő effektív kamatszintet eredményezhet bizonyos gazdasági szegmensekben.

A kamattranszmisszió tehát még mindig működik, csak más időbeli lefutással és mértékekben, ami meglehetősen becsapós gazdasági és tőkepiaci környezetet teremthet. Az Apelso Capital ezért óvatosságra inti a befektetőket, és a piaci momentum ellenére nem javasolja a teljes körű defenzív stratégia alkalmazását.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.