Amerika az ENSZ Biztonsági Tanácsában számon kéri Oroszországot

Az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában felelősségre készül vonni Oroszországot az észak-koreai fegyverembargó megsértése miatt, és Kína véleményét is ki kívánja kérni a Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatokról.

Az Egyesült Államok helyettes nagykövete, Robert Wood szerint pénteken az ENSZ Biztonsági Tanács ülésén Amerika számon kéri majd Oroszországot az észak-koreai fegyverembargó megsértése miatt. Wood hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kíváncsi Kína álláspontjára is a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) és Oroszország közötti növekvő katonai együttműködés kapcsán.

Vlagyimir Putyin, az orosz elnök nemrégiben Phenjanba látogatott, ahol egy megállapodást írt alá Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. A megállapodás értelmében katonai segítséget nyújtanak egymásnak, ha bármelyikük fegyveres agresszióval szembesül.

Az amerikai diplomata szerint ez az egész nemzetközi közösséget kellene, hogy aggasztania, és Oroszországot azzal vádolta, hogy "lényegében egy gazemberállam oldalára állt", ezzel megszegve az ENSZ Biztonsági Tanácsának számtalan határozatát.

Észak-Korea 2006 óta áll ENSZ-szankciók hatálya alatt nukleáris és ballisztikusrakéta-programja miatt, amelyeket az évek során többször is megerősítettek, Oroszország támogatásával is. Az elmúlt évben azonban az Egyesült Államok többször is vádolta Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúhoz, amit mind Moszkva, mind Phenjan tagad.

: Forrás: Reuters