A lakossági állampapírok piacának helyzete

A lakossági befektetők számára a kamat és a biztonság a legfontosabb szempontok állampapír vásárlásakor, és a legtöbben elégedettek a jelenlegi kínálattal – derül ki az Államadósság Kezelő Központ által végzett felmérésből.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által 2023 novembere és 2024 januárja között végzett felmérés során több mint 5 000 ügyfél véleményét kérdezték meg a lakossági állampapírokról. A válaszadók 31%-a érezte magát teljesen tájékozottnak, míg további 63%-uk alapvetően tájékozottnak tartotta magát a termékekkel kapcsolatban. Az ügyfelek többsége a Magyar Államkincstár oldalán és kereskedési felületein tájékozódik, a papír alapon válaszolók pedig az ügyintézőket tartják a legmegbízhatóbb forrásnak.

A befektetők közel fele ismeri az állampapírok eladhatóságával kapcsolatos szabályokat, és a visszavásárlási árfolyam befolyásolja a döntéseiket. A válaszadók majdnem háromnegyede infláció feletti hozam elérését és a biztonságot tartja elsődleges céljának, és sokan értékelik a kamatadó- és szochó-mentességet is. Az ügyfelek háromnegyede Prémium Magyar Állampapírban tartja megtakarításának legnagyobb részét, míg a Diszkont Kincstárjegy, a Bónusz Magyar Állampapír és az Egyéves Magyar Állampapír is népszerű termékek.

A felmérés szerint az ügyfelek 78%-a kamatfizetéskor újra állampapírba fekteti a pénzt, és 46%-uk a lejáratig tartja állampapírját, ha a feltételek nem változnak. Azonban 32%-ukat már próbálták lebeszélni állampapír vásárlásról a Kincstártól eltérő forgalmazók.

Az ügyfelek 72%-a elégedett a jelenlegi állampapír-portfólióval, és 66%-uk szerint egy magasabb kamatozású, az infláció feletti hozamot fizető termék hiányzik a kínálatból. A kincstári szolgáltatásokkal a válaszadók 98%-a elégedett, és a Kincstár a visszajelzésekre reagálva folyamatosan fejleszti elektronikus felületeit, például bevezetésre kerül a rendszeres befektetési megbízás lehetősége a WebKincstár és MobilKincstár felületeken.

A felmérésből kiderül, hogy a lakossági állampapírok iránti bizalom magas, és a befektetők többsége hosszú távon gondolkodik. Az ÁKK célja, hogy a befektetők portfólió szemléletben gondolkodjanak, és a digitalizáció erősítése is kiemelt cél a következő időszakban.

A szerző az Államadósság Kezelő Központ munkatársa.