A civilizáció jövője és a klímaváltozás kihívásai

Ami ma még kiugró időjárási jelenségnek számít, az a jövőben megszokottá válhat, és a Kárpát-medence különösen ki van téve a klímaváltozás negatív következményeinek. Bartholy Judit meteorológus szerint a következő generációk tudatossága és a politikai nyomás jelentheti a változás kulcsát.

A Világvége-interjúsorozatban Bartholy Judit, aki a klímaváltozás és annak következményei terén szakértő, arra figyelmeztet, hogy a jövőben a nyári aszályok és egyéb időjárási szélsőségek rendszeressé válhatnak, ami nemzetgazdasági katasztrófához vezethet. A sorozat Gelencsér András vegyész-légkörkutató nyilatkozatával indult, aki szerint a nyugati fogyasztói civilizáció összeomlása néhány évtizeden belül bekövetkezhet, ha nem változik a jelenlegi tendencia.

Bartholy Judit nem vitatkozik a klímaszkeptikusokkal, mivel úgy véli, a tudományos konszenzus már lezárta ezeket a kérdéseket. Az IPCC jelentéseit, amelyeket a szakértő maga is segített összeállítani, hiteles tudományos publikációk alapján készítik, és nem politikai, hanem tudományos munka eredményei.

A meteorológus szerint a klímaszkepticizmus a média működéséből adódóan népszerű, mivel az ellentétes állítások szenzációt keltenek. Azonban a tudományos közösségben a klímaváltozás antropogén eredetével kapcsolatban teljes konszenzus van. Bartholy Judit hangsúlyozza, hogy a tudományos megállapításoknak át kellene hatolniuk a köztudatba, de ez sajnos nem mindig sikerül.

Bartholy Judit, aki az ELTE Meteorológiai Tanszékének vezetője, klimatológus és az MTA doktora, úgy véli, hogy a közeljövőben bekövetkező klimatikus szélsőségek és természeti katasztrófák gazdasági hatásai összeomlást okozhatnak. A kutató szerint a fosszilis energiahordozók kimerülése, a megújuló energiaforrások anyaghasználata, valamint a folyamatosan fenyegető háborúk és konfliktusok együttes hatása vezethet a civilizáció összeomlásához.

Bartholy Judit a jövő megjósolhatóságáról is beszélt, hangsúlyozva, hogy a meteorológiai előrejelzések a tudományos előrehaladásnak köszönhetően egyre pontosabbak, de a társadalmi és gazdasági folyamatok előrejelzése összetettebb kérdés.