Nem bánják, ha börtönbe kerülnek, a haragra játszanak a műemlékek rongálói

A Just Stop Oil nevű mozgalom aktivistái az elmúlt időszakban több megdöbbentő akcióval hívták fel a figyelmet a klímaváltozásra, többek közt a Stonehenge köveinek lefestésével és a Magna Carta egyik példányának megrongálásával. Anna Holland, a Van Gogh-festményt levessel leöntő aktivista szerint a kulturális helyek elleni támadásaik a társadalom haragját hivatottak felébreszteni, amit a klímaváltozás okozta veszteségek iránt kellene érezniük az embereknek.

A Just Stop Oil mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, és ebben a folyamatban nem riadnak vissza a kulturális örökség tárgyainak megcélzásától sem. Anna Holland, aki a Van Gogh Napraforgók című festményét paradicsomlevessel öntötte le, kérdéseinkre válaszolva kifejtette, hogy a felháborodás, amit ilyen akciókkal váltanak ki, felbecsülhetetlen erejű, és rávilágít arra a haragra, amit a klímaváltozás okozta károk miatt kellene érezniük az embereknek minden nap.

Holland kérdéssel válaszolt a kérdésünkre, amikor felvetettük a Stonehenge szikláira fújt lemosható kukoricakeményítő okozta felháborodást, és arra kérdezett vissza, miért nem érzik ugyanezt a haragot az emberek a klímaváltozás következményei, például a haddzsi zarándoklaton a hőség miatt elhunyt több mint 1300 ember miatt.

A mozgalom aktivistái számos kiemelt megmozdulásért felelősek, mint például a Stonehenge-sziklák festékszóróval történő megtámadása. Holland szerint a valódi bűnözők a kormányzat tagjai, akik nem hajlandóak megvédeni az emberek életét, és hagyják, hogy a szülők éheztessék magukat, hogy gyermekeiket etethessék. A fosszilis tüzelőanyagok égetése által okozott károk szerinte a valódi vandalizmus.

A Just Stop Oil mozgalom fontosnak tartja az erőszakmentes fellépést és az elszámoltathatóságot. Holland elmondása szerint a mozgalom tagjai tisztában vannak a kockázatokkal, de nem hajlandóak tétlenül nézni a fosszilis tüzelőanyag-ipar által okozott károkat. A mozgalom célja az olaj- és földgáz kitermelés, valamint az új fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának leállítása. Weboldalukon nyomon követhető minden akciójuk, és a tagjaik ellen indított eljárásokról szóló hírek is. Holland szerint a mozgalomnak 3122 letartóztatási esete volt, és 139 tagjukat börtönbe zárták vagy vizsgálati fogságba helyezték.

A mozgalom nemzetközi hálózat részeként működik, jelen van többek között Olaszországban, Svédországban, Svájcban, Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Norvégiában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, Kanadában, Dániában és az Egyesült Királyságban, utóbbi a Just Stop Oil központja. Holland hozzátette, hogy szervezetük együttműködik más klíma- és környezetvédelemmel foglalkozó mozgalmakkal is az A22 hálózaton keresztül, valamint kapcsolatban állnak az Extinction Rebellion és a Peace and Justice Project csoportokkal is.

: Index