A forint gyengülése és a részvénypiaci stratégiák

A Hold Alapkezelő legújabb elemzése szerint a részvénypiacokon rotáció figyelhető meg, mely során az olcsóbbá vált értékpapírok felértékelődnek, míg a drágábbak háttérbe szorulnak. A forint gyengülése a frankkal szemben kiemelkedő, de a forintos kötvények piacán még várat magára a gyengülés.

A Hold Alapkezelő havi rendszerességgel közzétett "Portfólió-ajánlók" sorozatában a közepes kockázatvállalású, középtávra szóló befektetési stratégiákat elemzi. Az alapkezelő szerint a részvénypiacokon belül a rotáció jelei észlelhetők, amely során a befektetők az olcsóbbá vált ún. value részvények felé fordulnak, miközben a magasabbra értékelt papírokból kevesebbet tartanak meg. Ezzel szemben a részvénypiacok azon részei, amelyek nem érdeklik őket, továbbra is az algoritmusok által vezérelt mozgásokat mutatnak.

A forint árfolyamának alakulásával kapcsolatban a Hold Alapkezelő kiemeli, hogy az elmúlt hónapokban felépített forint short pozíciókból érdemes volt csökkenteni, különösen a svájci frankkal szembeni nagy mértékű gyengülés miatt, amely a putyini agresszió óta nem tapasztalt túlvettséget mutatott. Ugyanakkor meglepő módon a forintos kötvények piacán még nem érzékelhető a gyengülés.

A befektetési stratégiák tekintetében a Hold Alapkezelő továbbra is az értékalapú befektetéseket részesíti előnyben a növekedési részvényekkel szemben. Portfóliójukban a ciklikus papírok mellett nagyobb arányban szerepelnek az olcsónak ítélt defenzív papírok, mint például a telekommunikációs és biztosítási szektorokban tevékenykedő cégek.

A cég hangsúlyozza, hogy az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű, és a közölt információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.