VIG: nyomás alatt a forint árfolyama

A VIG Alapkezelő elemzése szerint az amerikai részvény- és kötvénypiacok vegyes teljesítményt nyújtottak az elmúlt időszakban, a makrogazdasági adatok és a Federal Reserve kamatdöntései hatására. Európában politikai események és a lassú piaci növekedés befolyásolta a befektetői hangulatot, míg Kínában a kamatdöntések és a makrogazdasági adatok határozták meg a piaci mozgásokat. Magyarországon az MNB kamatdöntése után a forint árfolyama nyomás alatt maradt.

Az amerikai piacokon a kötvényhozamok csökkenése jelezte, hogy a befektetők a biztonságosabb eszközök felé fordultak, miközben a dollár erős maradt a Federal Reserve kamatcsökkentési lehetőségeinek köszönhetően. A technológiai szektor, különösen az AI és technológiai fejlesztések pozitív hatást gyakoroltak a határidős indexekre.

Kínában a People's Bank of China kamatdöntései nem hoztak változást, ami kisebb mínuszokat eredményezett a részvénypiacokon. Az ingatlanfejlesztők helyzete sérülékeny maradt, míg a Caixin feldolgozóipari PMI növekedése pozitívan hatott a technológiai és exportorientált szektorokra. A jüan 2024-es mélypontjára esett, ami növelte a piaci bizonytalanságot, és az elektromos jármű piac erőteljes növekedést mutatott.

Európában az akkumulátorgyártók beruházásainak visszafogása, a politikai események, mint például Marine Le Pen pártjának választási eredménye és a francia Nemzetgyűlés feloszlatása, valamint a magas bérinfláció és a javuló konjunktúra hatására az Európai Központi Bank valószínűleg csak korlátozott kamatvágásokat hajt végre. A földgázárak emelkedése és az európai autógyártókra nehezedő nyomás is jelentős volt.

Magyarországon az MNB júniusi kamatdöntése 25 bázispontos csökkentést hozott, ami átmeneti erősödést eredményezett a forintban, de az árfolyam volatilis maradt. Az üzleti bizalom gyengesége visszafogta a részvénypiacok teljesítményét, míg a fogyasztói bizalom enyhe javulása optimizmust keltett a kiskereskedelemben. A forint árfolyama a francia politikai események és a hazai inflációs problémák miatt nyomás alatt állt, de az államkötvények iránti kereslet stabil maradt.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.