Ausztria közelsége probléma

A Schott Pharma a svájci után a lukácsházai üzemében is elindította az előre tölthető fecskendők gyártását, ami a munkavállalók megtartása szempontjából kiemelt jelentőségű, tekintettel Ausztria közelségére.

A Schott Hungary Kft. új fecskendőüzemének felépítését 2022 tavaszán jelentették be, amely Lukácsházán valósult meg, ellentétben a még mindig befejezetlen Debreceni Nemzeti Oltóanyaggyárral, amelynek 2023 végén történt ígérete szerint egyszer elkészül. A lukácsházai üzem a Schott Pharma második gyártóegysége, ahol előre tölthető steril üvegfecskendők készülnek, amelyek különösen vakcinák és biotechnológiai gyógyszerek esetében használatosak.

Az előre tölthető fecskendők gyártása komplex folyamat, amely magas hozzáadott értékű terméket eredményez, előnyeik közé tartozik a gyógyszergyártók és egészségügyi dolgozók munkájának megkönnyítése, valamint a biztonságos felhasználás. A gyártáshoz szükséges szakemberekre is nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen a gyártás gyógyszerészeti és elektromechanikai szaktudást igényel.

A beruházás 76 millió euróba került, 120 munkahelyet teremtett, és a magyar állam 9 millió eurós támogatást nyújtott hozzá. A gyártósor értéke üzleti titok, de a megtérülési idő tíz évet meghaladhat, bár a cégvezető rövidebb időre számít.

A lukácsházi üzem főleg exportra termel, de a magyarországi gyógyszergyártóknak is beszállítója, és készen áll a belföldi értékesítésre is, amennyiben igény mutatkozik rá. A munkaerő megtartása érdekében a vállalat jelentős beruházásokat hajt végre a munkavállalók képzésében és munkakörülményeik javításában.

A Schott Hungary árbevétele az elmúlt öt évben 21 milliárd forintról 33 milliárd forintra nőtt, az adózott eredménye pedig 2,5 és 4,5 milliárd forint között mozgott. Azonban a munkavállalók megtartása kihívást jelenthet Lukácsházán, ahol az osztrák határ közelsége miatt a bérezés is kiemelt szempont.