Ursula von der Leyen és Orbán Viktor találkozója elmarad

Időpont-egyeztetési nehézségek miatt nem jön júliusban Budapestre Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és a biztosi testület tagjai sem. Emellett Orbán Viktor miniszterelnök sem fogadható az Európai Parlamentben a július 16-án kezdődő alakuló ülésszakon.

A Szabad Európa értesülései szerint a felek nem találtak megfelelő időpontot a találkozóra. Ursula von der Leyen és csapatának tagjai számára a július 4–5-i időpont lett volna elfogadható, míg a magyar kormány egy héttel később, július 11-én szerette volna megtartani az elnökség eleji egyeztetést. A magyar kormány részéről nincs konkrét információ arról, hogy miért az egy héttel későbbi időpont felelt volna meg nekik.

Az EUrologus által megszólaltatott magas rangú európai bizottsági forrás megerősítette, hogy az uniós vezetők soros elnökségek kezdetére időzített látogatása Budapesten nem valósul meg, és nyár végéig nem is várható. A biztosok tanácsának szerdai ülésén tájékoztatták az érintetteket a látogatás elhalasztásáról.

Az Európai Parlamentben sem tarthatja meg Orbán Viktor az elnökségi székfoglalóját a július közepén kezdődő alakuló plenáris ülésen. Ennek oka, hogy idén a szokásos kettő helyett csak egy EP plenáris ülés lesz júliusban, aminek menetrendje gyorsan betelt. Orbán Viktor felszólalását várhatóan szeptemberre halasztják, de alternatívaként az is elképzelhető, hogy a magyar elnökség végére kerül sor. A Szabad Európa szerint a két kötelező kör elhalasztása erősítheti azokat a narratívákat, amelyek már jó előre súrlódásokat és konfliktusokat jósoltak a magyar soros EU-elnökség és az uniós intézmények között.

Orbán Viktor az Európai Tanács csúcstalálkozójára érkezve Brüsszelben kritizálta az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok koalícióját, mondván, hogy ez a koalíció pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségében a jobboldalra szavaztak. A miniszterelnök szerint a koalíció a hazugságra és becsapásra épül, és nem veszi figyelembe az elnök rossz teljesítményét. Orbán Viktor különösen nem tudja támogatni Ursula von der Leyen bizottsági elnök újrázását, mert szerinte a jogállamiság eszközét politikai alapon használta Magyarországgal szemben. Az Európai Bizottság kritikáját a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban, például a szelektív ágazati különadókkal szemben, a miniszterelnök dícséretnek vette, és úgy véli, ezek járulnak hozzá az EU-nál gyorsabb növekedéshez. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a különadók és az árkontrollok fontos eszközei a magyar gazdaságpolitikának, és ezek hozzájárulnak Magyarország gazdasági növekedéséhez, amely meghaladja az EU átlagát. A magyar EU-elnökség során a versenyképesség lesz a prioritás, amelyet más országok széles körű támogatásával kívánnak előmozdítani.