Ultrafeldolgozott élelmiszerek: veszélyek és intézkedések

A dohánytermékek csomagolásán látható figyelmeztető jelzések mintájára kellene felhívni a figyelmet az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) kockázataira, és szigorú adóztatás alá kellene őket vonni, javasolja Carlos Monteiro brazil táplálkozástudományi szakember.

Carlos Monteiro, aki az ultrafeldolgozott élelmiszerek kifejezés megalkotója, a Nemzetközi Elhízási Kongresszuson beszélt arról, hogy egyre több bizonyíték támasztja alá ezeknek az élelmiszereknek a veszélyeit. Az UPF kategóriába tartoznak többek között a gabonapelyhek, fehérjeszeletek, szénsavas italok, készételek és gyorsételek.

A São Paulo-i Egyetem professzora szerint ezek az élelmiszerek világszerte kiszorítják az egészségesebb, kevésbé feldolgozott táplálékokat, és ezzel növelik a gyerekek és felnőttek körében az elhízás, valamint más táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, például a cukorbetegség kockázatát.

Monteiro úgy véli, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedésének megfékezéséhez hasonló közegészségügyi kampányokra van szükség, mint amilyenek a dohányzás elleni küzdelemben is megvalósultak. Javasolja, hogy korlátozni kellene az ilyen ételek reklámozását, és a cigarettás dobozokon használt figyelmeztetésekhez hasonló jelzéseket kellene elhelyezni a csomagolásokon.

A Guardian szerint az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az átlagos étrend több mint felét ma már az ultrafeldolgozott élelmiszerek teszik ki. Különösen aggasztó, hogy a fiatalabb, szegényebb vagy hátrányos helyzetű területekről származó emberek étrendjének akár 80%-át is ilyen ételek alkothatják.

Ezzel párhuzamosan, Brazíliában, ahol Monteiro professzor tevékenykedik, jelentős gazdasági reformok zajlanak. Lula brazil elnök aláírta azt az elnöki rendeletet, amely 2025-től bevezeti az új inflációs célkövetés rendszert, amely fixen 3% +/- 1,5% lesz. Ez a lépés segíthet horgonyozni a várakozásokat és növelheti az ország gazdasági stabilitását, ami áttételesen javíthatja a hosszú távú növekedési kilátásokat is. A jegybanknak negyedévente Inflációs jelentést kell publikálnia, ami részletesen bemutatja, hogyan teljesültek az inflációs célok. A brazil infláció májusban 3,9% volt az előző év azonos időszakához képest, míg az alapkamat a 2023. szeptemberi 13,75%-ról 10,25%-ra csökkent, köszönhetően a csökkenő inflációnak. A gazdasági növekedés 2,5% körüli, míg a munkanélküliségi ráta jelenleg 7,5%, ami 2015 óta a legalacsonyabb érték.