Nagy változás várható a magyar vasúti szabályozásban

Az Építési és Közlekedési Minisztérium bejelentette, hogy korszerűbb, egységesebb és az Európai Uniós előírásokkal összhangban lévő új magyar vasúti műszaki szabályozás készül.

Az új szabályozás, amely a Vasúti Műszaki Előírások (VME) nevet kapja, az Országos Vasúti Szabályzat I. kötetét (OVSZ I.) váltja fel. A minisztérium szerint a VME részletesebben és pontosabban határozza meg a modern vasúti rendszerrel szemben támasztott elvárásokat és követelményeket, valamint összhangban áll az EU szabályozásával, ezáltal elősegíti az átjárhatóságot és az uniós források hatékony felhasználását.

Az új szabályozás a vasúti infrastruktúra tervezésétől, kivitelezésétől, üzemeltetésétől kezdve a megfelelőség-értékelésig terjedő követelményeket határoz meg, így minden szakterületet és azokat érinti, akik közvetlenül vagy közvetve kapcsolódnak a vasúti beruházásokhoz.

A Vasúti Műszaki Előírások kidolgozásában a hazai vasúti szektor számos piaci szegmensének képviselői vesznek részt. A tervezeteket nyolc albizottságban közel 100 szakember – tervezők, kivitelezők, gyártók, üzemeltetők, egyetemi szakértők, hatóságok és vasúti érdekképviseleti szervezetek által delegált személyek – munkája eredményeként hozták létre.

A tervezeteket 2024. június 27. és 2024. július 7. között bárki megtekintheti és véleményezheti a https://vmb.kti.hu/ weboldalon.

Emellett az Építési és Közlekedési Minisztérium webinariumokat szervez a vasúti szakma képviselőinek, amelyekre a fenti honlapon lehet regisztrálni.