Online előzetes hitelbírálat a lakásvásárlás előtt

2024 júniusától három jelentős hazai bank kínál majd hivatalos banki előminősítést az online kitöltött adatlapon benyújtott előzetes hitelbírálat eredményeként, amelyet egy-két napon belül megkapnak a lakásvásárlók – közölte az ingatlan.com. Ez az újítás lehetővé teszi, hogy a vevők egyszerűen és gyorsan tájékozódjanak hitelképességükről, még mielőtt adásvételi szerződést írnának alá vagy foglalót helyeznének letétbe, ezzel csökkentve a pénzügyi kockázatokat, mint például a foglaló elvesztését.

Az online előzetes hitelbírálati folyamat során a lakásvásárlók már az ingatlan kiválasztása előtt felmérhetik, hogy milyen értékű lakást engedhetnek meg maguknak. Egyetlen online űrlap segítségével három meghatározó nagybank ad választ néhány napon belül arra, hogy a hitelt felvehetik-e és milyen feltételek mellett.

A money.hu pénzügyi szakértői, az ingatlan.com részeként, kiemelik az előzetes hitelbírálat jelentőségét, amely segít elkerülni a túlzott tervezést és a lehetséges hitel elutasítását vagy a szükségesnél alacsonyabb hitelösszeg megítélését. Ha a hiteligénylés nem sikerül, az adásvétel kútba eshet, és a vevők több millió forintot veszíthetnek a foglalón.

Korponai Levente, a money.hu vezetője szerint az online folyamat jelentős könnyebbséget jelent azok számára, akik lakásvásárlás előtt állnak, mivel így elkerülhetik a banki sorban állást és a személyes ügyintézővel való találkozót, helyette otthonról intézhetik az előminősítést. Korponai hozzátette, hogy az online előzetes hitelbírálat többet nyújt egy egyszerű hitelkalkulátornál, mivel ha a megadott adatok helyesek, a banki döntés gyakorlatilag garantálja a hitel megkapását a folyamat végén. Emellett tájékoztatott arról is, hogy az MBH, a K&H és az Erste Bank után további hitelintézetek csatlakozása is folyamatban van.