Új közvetlen légi összeköttetés Budapest és Kanton között

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat Kantonból, a China Southern légitársaság hetente négyszer fogja összekötni a két várost, ami jelentősen erősíti a magyar-kínai kapcsolatokat.

Az MTI beszámolója szerint a China Southern légitársaság Boeing 787-9 típusú repülőgépe ünnepélyes fogadását követően Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kiemelte, hogy az új közvetlen járat összhangban áll a két ország közötti együttműködés erősítésére irányuló törekvésekkel. Illés Boglárka szerint Kína Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, és 2023-ban a kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladta a 17 milliárd dollárt, továbbá Kínából érkezett a legtöbb külföldi beruházás Magyarországra.

Az államtitkár bízik abban, hogy a már Magyarországon jelen lévő kínai vállalatok tovább bővítik befektetéseiket, és újabb vezető kínai vállalatok is Magyarországot választják majd európai befektetésük helyszínéül. Kiemelte, hogy a kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok erősítéséhez elengedhetetlen a szoros infrastrukturális és logisztikai összeköttetés, amiben a légi közlekedésnek kiemelt szerepe van. Magyarország a kelet-európai térségben a legtöbb Kínába irányuló közvetlen légijárattal rendelkezik.

Francois Berisot, a Budapest Airport vezérigazgatója szerint az új járat számos lehetőséget nyit meg a nemzetgazdaság szereplőinek, az üzleti utasoknak és a turizmus számára is. Az új járat mintegy 56 ezerrel növeli a magyar főváros és a kínai nagyvárosok között elérhető ülőhelyek számát 2024-ben. 2011-ben összesen ennyi utas közlekedett a két ország között, ebben az évben pedig több mint 400 ezer embernek lesz lehetősége Kína és Magyarország között repülni.

Csü Kuangcsi (Qu Guangji), a China Southern ügyvezető alelnöke a járatot sikertörténetnek nevezte, és kiemelte annak jelentőségét a két ország közötti kapcsolatok szempontjából. Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete hozzátette, hogy a közvetlen járatok növekedése megkönnyíti a kétoldalú együttműködést gazdasági, kereskedelmi és befektetési területeken, és Kanton kiemelt szerepet tölt be Dél-Kínában, mint a tengeri Selyemút egyik legfontosabb kikötője. A magyar-kínai gazdasági kapcsolatokban különösen fontos a dél-kínai régió, mert innen érkezik Magyarországra a kínai beruházások több mint 85 százaléka. Illés Boglárka szerint a beruházások jelentősen hozzájárulnak Magyarország versenyképességének fenntartásához és a zöld átállásra vonatkozó EU-s célok megvalósításához.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér stratégiai elhelyezkedése miatt Budapest induló és érkező ponttá válhat olyan távol-keleti utasok számára, akik európai körútra indulnak, ez pedig további bevételt hozhat.