Szijjártó szerint nonszensz Blinken antiszemita vádja

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a nemzetközi vallásszabadságról szóló jelentésében Magyarországot érintő kritikát fogalmazott meg, amely szerint a magyar tisztségviselők antiszemita és muszlimellenes retorikát használnak, ami Szijjártó Péter szerint teljes mértékben alaptalan.

Antony Blinken a június 26-án közzétett jelentésében említette, hogy Magyarországon a tisztségviselők antiszemita és muszlimellenes retorikát használnak, és büntetik a kormányt bíráló vallási csoportok tagjait. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjában reagált a vádakra, kijelentve, hogy ezek a megfogalmazások nonszenszek.

Szijjártó szerint különösen ellentmondásos, hogy egy olyan ország külügyminisztere fogalmazza meg ezt a kritikát, ahol az utóbbi időben nőtt a zsidó emberekkel szembeni támadások száma, és ahol antiszemita lázadások történtek az egyetemeken. Ezzel szemben, mint példaként hozta fel, Izrael futballválogatottja és klubcsapatai a következő szezonban is Magyarországon tervezik lejátszani mérkőzéseiket, mivel biztonságban érzik magukat az országban.

Az izraeli-palesztin konfliktus újabb fordulatot vett 2023. október 7-én, amikor a Hamász terrorszervezet támadást indított Izrael ellen a Gázai övezetből. Izrael válaszul támadást hajtott végre Gáza ellen, ami tízezrek halálát okozta. A hadművelet ellen világszerte tiltakozások indultak, az Egyesült Államokban például a tüntetők egyetemeket foglaltak el. Április végén palesztinpárti, Izrael-ellenes aktivisták tüntettek az egyetemeken az Egyesült Államokban. Először New Yorkban, a Columbia Egyetemen kezdtek tiltakozást, amely az ország több száz intézményére terjedt át. A megmozdulásokon több helyen antiszemita megnyilvánulások voltak, valamint az Izrael elleni palesztin felkelést, az intifádát éltették, és azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben.

Az egyetemek vezetéséhez intézett követelések között mindenütt szerepelt a kapcsolatok megszakítása Izraellel, illetve izraeli hátterű vállalkozásokkal. A tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel, valamint Los Angelesben a múlt héten Izrael-párti ellentüntetőkkel is. Az elmúlt három hétben meghaladta a 2500-at az őrizetbe vett tüntetők száma, akiknek egy része egyetemi hallgató, egy részük kívülről érkezett aktivista volt.