Hollandiában és Magyarországon is terjed a szamárköhögés

Hollandiában az idén már közel 600 csecsemő fertőződött meg szamárköhögéssel, és öt kisbaba belehalt a betegségbe, Magyarországon is történt haláleset. A holland közegészségügyi intézet (RIVM) jelentése szerint a szamárköhögéses megbetegedések száma Hollandiában elérte az elmúlt 10 év legmagasabb szintjét, és ha a járvány tovább terjed, az év vége előtt új rekordot dönthet. Magyarországon is jelentős növekedést tapasztaltak az első 24 hétben.

A holland intézet szerint a legtöbb korcsoportban csökkent a fertőzések száma, de a csecsemőknél ez kevésbé egyértelmű. Az öthónaposnál fiatalabb csecsemők fele, és a valamivel idősebbek közel negyede kórházi kezelésre szorul. A kisbabák védelme érdekében fontos, hogy az anyák a terhesség alatt beoltassák magukat, mivel a kéthónaposnál fiatalabb fertőzött csecsemők 90 százalékának anyja nem kapott oltást a terhesség 22. hetéig, a három- és tizenegyhónapos kor közötti fertőzött csecsemők 81 százaléka pedig oltatlan volt, vagy nem kapta meg a koruknak megfelelő oltást teljes mértékben.

A szamárköhögés elsősorban köhögési panaszokat okoz, amelyek hónapokig is eltarthatnak, és tüdőgyulladássá is fajulhatnak. A csecsemőkre különösen veszélyes, mert a sok köhögéstől kimerülnek, nehezen tudnak inni, és oxigénhiányt szenvedhetnek, ami akár agykárosodáshoz is vezethet. A betegség a védőoltás 1957-es bevezetése előtt gyakori volt Hollandiában, évente körülbelül 200 gyermek halt bele. 1996 óta ismét gyakoribbá vált, mivel a baktériumok szerkezete megváltozott. 2020 áprilisa és 2023 júniusa között azonban alig volt szamárköhögésről szóló jelentés, ami valószínűleg a koronavírus-járvány terjedését célzó óvintézkedéseknek köszönhető.