Nagy-Britannia jelenlegi és jövőbeli vezetői szócsatája

A BBC által rendezett brit választási vitaműsorban Rishi Sunak miniszterelnök és Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője éles szócsatát vívott, ahol az adópolitika, a bevándorlás és az EU-hoz fűződő viszony került előtérbe.

A konzervatív párti Sunak szerint a Munkáspárt programja jelentős adóemelést igényelne, amit független szakértők bíráltak, és állítása szerint minden alkalmazottnak évi kétezer fonttal kellene többet fizetnie. Starmer ezt hazugságnak nevezte, hangsúlyozva, hogy a Labour programja mögött megbízható költségszámítások állnak, és teljes mértékben finanszírozott.

Sunak azzal vádolta Starmert, hogy a Munkáspárt hatalomra kerülése esetén feladná az ország határainak ellenőrzését, és említette a ruandai áttelepítési terv törlését a Labour programjában. Starmer viszont a programot működésképtelennek nevezte, és azt ígérte, hogy a terrorellenes törvényeket alkalmaznák az embercsempészet ellen.

Az EU-val való kapcsolatok terén is heves vita bontakozott ki. Sunak adócsökkentésekkel és társadalombiztosítási hozzájárulások megszüntetésével ígérte segíteni a kisvállalkozásokat, míg Starmer új tárgyalásokat kezdeményezne az EU-val a "elfuserált" Brexit-megállapodás helyett. Sunak szerint a Munkáspárt visszaállítaná az EU-állampolgárok korlátozás nélküli letelepedését, amit Starmer cáfolt.

A YouGov gyorsfelmérés szerint a vita döntetlenül zárult, de a részkérdésekben Starmer jobban teljesített, többen találták megbízhatónak és kedvelhetőnek, valamint úgy vélték, jobban megérti az emberek gondjait.

A választás közeledik

Rishi Sunak május 22-én jelentette be, hogy a Konzervatív Párt népszerűségvesztésének elejét véve, július elején tartanak választást. A YouGov adatai szerint a toryk népszerűsége tovább csökkent, míg a Reform UK, Nigel Farage vezetésével, növekedésnek indult. A Munkáspárt a legutóbbi mandátumbecslés szerint a következő parlamentben a képviselők közel kétharmadát adhatja, míg a konzervatívok száma jelentősen csökkenhet.