Pintér Bence: Nincs feketelista, nem akarunk tisztogatásba kezdeni

Az önkormányzati választásokon Győrben Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület, az LMP és a Momentum jelöltje, az MSZP támogatásával, legyőzte a fideszes Dézsi Csaba Andrást. Az új polgármesterrel készült interjúban szó esett az átadás-átvételről, a fideszes többségű közgyűléssel való együttműködésről, a szolgálati autó használatáról, és arról, hogy milyen változások várhatóak a városvezetésben.

Dézsi Csaba András nyilvánosan gratulált Pintér Bencének a június 25-i közgyűlésen, és személyesen is meghívta őt a polgármesteri irodába. Kara Ákos, Győr egyik országgyűlési képviselője a Facebookon gratulált és együttműködési szándékáról nyilatkozott. Pintér Bence abban bízik, hogy gördülékeny átadás-átvételre kerül sor, és a leköszönő polgármesterrel, valamint a hivatal dolgozóival és az önkormányzati cégek, intézmények vezetőivel is együttműködési kényszer van.

A polgármester szerint Győrben a polgármester hatásköre kifejezetten széles, ami a koronavírus idején még tovább bővült. Pintér Bence szeretné áttekinteni ezeket a jogköröket, és olyan döntéseket szeretne, amelyek konszenzusos közgyűlési határozatokon alapulnak.

Pintér Bence nem tervez személyi tisztogatást, és nincs feketelista. A jegyzővel, Nagyné Dr. László Edittel még nem egyeztettek, de a jegyzői tisztség bizalmi kulcspozíció, és a jövőbeni együttműködés lehetőségét még mérlegelik.

A Győr-Szol Zrt. vezérigazgatói pozíciójával kapcsolatban felmerült, hogy Dézsi Csaba András Németh Zoltánt, a megyei közgyűlés elnökét szeretné kinevezni. Pintér Bence reméli, hogy a közgyűlés nem hoz olyan döntéseket, amelyek ellehetetlenítik a következő öt évben a programjuk megvalósítását.

A polgármester szerint a városvezetés átláthatóságának növelése a tízpontos programjuk első pontja, és ezt közgyűlési döntés nélkül is meg lehet valósítani. Az önkormányzati cégek és intézmények vezetőitől elvárja, hogy minden adatot, amit meg kell osztani a nyilvánossággal, tegyenek közzé a honlapon.

Pollreisz Balázs, korábbi összellenzéki polgármesterjelölt és jelenlegi MSZP-s önkormányzati képviselő az átmenetben segíteni fog, és Pintér Bence szerint találnak majd számára valamilyen szerepet az önkormányzatban. A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület frakciójába Jenei, Kósa és Szakács András kerültek be, és ha valaki szeretne csatlakozni hozzájuk, azt megfontolják.

A polgármester szolgálati autó használatával kapcsolatban Pintér Bence szeretné átvilágítani az önkormányzati cégek járműhasználatát, és csak a szükséges esetekben kíván autót használni. A Mercedes kisbusz, amit Dézsi Csaba András használt, számára megfelelő lenne, de a legpraktikusabb és legkörnyezetbarátabb megoldást fogják választani.

A Győr-Szol és a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetőivel kapcsolatos elvárások között szerepel, hogy átláthatóvá tegyék a cégek működését, és hatékonyabban gazdálkodjanak a rábízott feladatokkal. Pintér Bence ki fogja vizsgálni, hogy mi történik a kritikákat kapó Győr-Szolnál, ami szerinte egy fekete lyuk, valamint a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-nél.

Pintér Bence kijelentette, hogy egyetlen olyan fideszes képviselő van, akit nem tud elképzelni alpolgármesternek, Dézsi Csaba András. Azonban úgy véli, hogy lesz fideszes alpolgármestere a városnak, mert ő tudja biztosítani, hogy jól működjön együtt a polgármester és a közgyűlési többség. A győriek akarata az volt, hogy ő legyen a polgármester, és a Fideszé legyen a közgyűlési többség, és ez a két csapat működjön együtt a város érdekében.

A kampányuk tételes elszámolása még nem történt meg, de nagyjából 12 millió forintba kerülhetett. Átlátható kampányköltségvetést kívánnak bemutatni, az 500 forint feletti támogatókat közzé fogják tenni. Az LMP támogatta a kampányukat, Ungár Péter személy szerint nem.

A Tisza Párt győri szervezőivel, támogatóival még nem vették fel a kapcsolatot, szeretnének Magyar Péterrel találkozni, valamint együttműködni a közvetlen uniós források ügyében, mert szüksége lesz Győrnek ezekre a fejlesztési pénzekre.

A győri önkormányzat 2010-ben, az Audival kötött szerződésének tartalmát nyilvánosságra hozná, de minimum elmagyarázná a közvéleménynek. Az Audi győri jelenlétét és munkáját olyannak tartja, mint a családi ezüst: vigyáznunk kell rá. Kijelentette, hogy akkumulátorgyár nem lesz a városban, az ipari park bővítésének kérdésében szerinte egyértelmű volt a győrszentivániak akarata, biztos abban, hogy nem lesz ott „400 hektár ipari terület”.

A győri egyetem kuratóriumában helye van Győr mindenkori polgármesterének, hiszen a város és az egyetem szimbiózisban létezik. Ha Dézsi Csaba András polgármester úr szakmai tanácsaira feltétlen szükség van kardiológiai ügyekben a kuratóriumban, akkor egy új tagnak kell helyet létrehozni, hogy a városvezetés is képviseltesse magát.