Otthonfelújítási Program: Támogatott termékek listája közzétéve

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. közzétette az Otthonfelújítási Program keretében támogatott építési termékek és fűtési berendezések listáját. A program célja a 1990 előtt épült családi házak energiahatékonyságának modernizálása, melyhez 30%-os energia megtakarítást kell elérni. A felújítások során kizárólag a jóváhagyott listán szereplő termékek használhatók fel.

A támogatott tevékenységek közé tartozik a hőszivattyús fűtési rendszerek, a fa ablakok és a kőzetgyapot szigetelés beépítése. A programot az Európai Unió finanszírozza, 108 milliárd forintos keretösszeggel, és becslések szerint körülbelül 20 000 lakóépület felújítását segítheti elő, csökkentve az érintett családok energiafogyasztását. A programnak köszönhetően mintegy 130 milliárd forintnyi megrendelést generálhat az építőipar és az építőanyag-ipar számára.

A program keretében kiválasztható építési termékek és fűtési berendezések már elérhetők, melyeket az ÉMI Nkft. környezetvédelmi tanúsítvánnyal látott el, és megfelelnek az EU előírásainak. A résztvevőknek a Nemzetgazdasági Minisztérium által biztosított listáról kell választaniuk. A támogatható termékek listája a gyártók önkéntes adatai alapján készült, és lehetőség van a bővítésére.

Az otthonfelújítási támogatási program kulcstermékeinek listája elérhető az ofp.emi.hu weboldalon. A támogatott beruházások magukban foglalják azokat az építőanyagokat, amelyek magas környezetvédelmi besorolással rendelkeznek az ÉMI Nkft. értékelése alapján, beleértve a szigetelőanyagokat, ajtókat és ablakokat, valamint a fűtési és melegvíz-rendszereket, amelyek megfelelnek az EU szabályozásainak. A pályázóknak ezen a listán szereplő termékeket kell választaniuk a programban való részvételhez. A cél az, hogy az energiahatékony és fenntartható építőanyagok kerüljenek felhasználásra a felújítások során.

A program keretében július 1-től nyújthatók be a kamatmentes kölcsönök és vissza nem térítendő támogatások iránti kérelmek az MFB Pont Plusz fiókokban. Az egymilliós önrésszel együtt maximum 7 milliós támogatás (ezen belül 2,5-3,5 millió forint közvetlen támogatás és 2,5-3,5 millió forint kamatmentes hitel) igénylésének és felhasználásának részletes feltételeit egy júniusi rendelet határozza meg. Az előzetes feltételrendszer alapján térképen ábrázoltuk, a lehetőség mely településeket érintheti a leginkább.

Az építőipari szakma szerint a lakosság az elmúlt években elhalasztotta a felújításokat, viszont most a program miatt rohamra számítanak. Emiatt elképzelhető, hogy a felújításba belevágók nem fognak elegendő szakembert találni, alapanyag viszont van bőségesen.