Balatoni stégek rendbetétele: Ötnapos határidő a tulajdonosoknak

A Balaton déli partján ötnapos határidőt kaptak az ingatlan tulajdonosok, hogy elbontsák az engedély nélküli építményeket, beleértve a stégekre szerelt kapukat és kerítéseket.

A Balatonnál évek óta fennálló jogszabály tiltja a közterületről a vízbe vezető stégek kapuval, kerítéssel való lezárását, azonban eddig nem sikerült érvényesíteni ezt a rendelkezést. A HírBalaton beszámolója szerint a dél-balatoni illegális stégkapukon felhívások jelentek meg, amelyek értelmében az ingatlan tulajdonosoknak öt nap áll rendelkezésükre az építmények elbontására, különben a vízügyi hatóság végzi el a munkát, ráadásul a tulajdonos költségén.

Azokon a helyeken, ahol a bejáróstég nem rendelkezik engedéllyel, ott az egész szerkezetet elbontják, míg engedéllyel rendelkező stégek esetében csupán a kapukat és kerítéseket kell eltávolítani.

A keleti parton már többen megkezdték az illegális kapuk és stégek bontását az elmúlt hetekben, hogy elkerüljék a magas bírságokat. Úgy tűnik, most a déli parton is hasonló folyamatok kezdődtek el.

A "magyar tenger" környékén a rendteremtés már tavaly elkezdődött, amikor is a veszélyt jelentő, szabálytalanul elhagyott horgászkarók és illegális stégek felszámolását tűzték ki célul. A határozott intézkedésekhez hozzájárulhatott az is, hogy egyes partszakaszokon a gátlástalanság mértéke egekbe szökött, és a nádasok több helyen pusztulni kezdtek a felszabdaltságok és nádirtások miatt.

A balatoni vízügyi kirendeltség hivatalos honlapján olvasható részletes szabályok szerint a Balatonon tilos közterületről vízbe vezető stégekre kaput, kerítést tenni, mégis több helyen látni ilyeneket. A szabályozás szerint a tónál csak ideiglenes víziállás létesíthető, és csak április 1. és október 31. közötti időszakban tartható a mederben. A déli parton, a part éltől legfeljebb 150 m távolságon belül, 1,5 m-t meg nem haladó vízmélységben, a nádas partszakaszok előtt a nádszegély szélétől számított legfeljebb 10 m távolságon belül, míg az északi parton 2 m-t meg nem haladó vízmélységben, a nádas partszakaszok előtt a nádszegély szélétől számított 2-4 méteren belül, illetve a hajózási hatóság hozzájárulásával a nádszegély szélétől számított 8 m-en belül telepíthető stégek.

A Balaton ökoszisztémájának védelme érdekében nem csak a jogellenes építmények eltávolítása, hanem a víz minőségének megőrzése is kiemelt jelentőségű. A Balatoni Limnológiai Intézet szerint a tó nyugati területein megjelentek fonalas cianobaktériumok, amelyek a nyári algaösszetételt tükrözik. A víz hőmérséklete június végére meghaladta a 25°C-ot, és a nyugati végen magasabb fitoplankton biomassza értékeket figyelhetünk meg. A kékalgák biomassza részesedése a tó középső és nyugati területein 40-50 % között volt, míg a tó keleti területein 10% körüli volt. Szélcsendes időben lokális algavirágzás alakulhat ki, ami látványos partmenti jelenségeket képes okozni.