A 444.hu betiltása Oroszországban

Az orosz külügyminisztérium június 25-én kiadott tiltólistájára felkerült a 444.hu, mint az egyetlen magyar hírportál, válaszul az Európai Unió Tanácsának döntésére, amely megtiltotta három orosz média műsorszórási tevékenységét.

Az orosz nagykövetség a Telegram oldalán magyarázta meg a döntést, miszerint a 444.hu az ukrajnai különleges katonai műveletről szóló pontatlan információk rendszeres terjesztése miatt került a tiltólistára. A nagykövetség szerint az EU politikai indíttatású intézkedései nem maradnak válasz nélkül, és az orosz média elleni zaklatás a Nyugat szisztematikus gyakorlatává vált, ami ellentmond a szólásszabadság elvének. Az EU által bevezetett korlátozásokra válaszul az Oroszországi Föderáció is korlátozásokat vezetett be, így 81 médiumot, köztük a 444.hu-t is betiltották.

A magyar kormány az üggyel kapcsolatban nem reagált azonnal, ellentétben az orosz nagykövetséggel. Magyarország egyedül akadályozta meg, hogy az EU közös nyilatkozatban ítélje el az oroszok lépését, ami miatt Josep Borrellnek önállóan kellett kiadnia a nyilatkozatot.