Római-parti Plázs: Ingyenes fürdőzés a Dunában

Budapest egyetlen ingyenes Duna-parti fürdőhelye, a Római-parti Plázs, június 28-án kezdi meg negyedik szezonját. A fürdőhely megnyitása előtt alapos előkészületek zajlottak, beleértve a partszakasz felméréseit, hatósági és vízminőségi vizsgálatokat, valamint szakhatósági engedélyeztetést.

Az óbudai önkormányzat és helyi civil szervezetek együttműködésével a meder átvizsgálása és megtisztítása, valamint a föveny előkészítése is megtörtént. A nyitva tartás ideje alatt a vízminőséget folyamatosan ellenőrzik, és amennyiben a fürdőzésre alkalmas vízminőségi értékek meghaladásra kerülnek, a fürdőhelyet azonnal lezárják, majd csak a megfelelő vízminőség garantálása után nyitják újra.

A fürdőzésre kijelölt terület a 120 centiméteres vízmélységet jelző bójákkal van körülvéve, és csak a szigorú biztonsági előírások betartásával használható. A Plázs naponta 10 és 19 óra között látogatható, és egy fövenyőr felügyeli a területet, amelyet éjszaka is őriznek.

A látogatók számára színes napágyak, ingyenes ivóvíz, valamint mosdó-, pelenkázó- és zuhanyzóhasználat biztosított. Emellett díjmentes kerékpár-tárolási lehetőséget is kínálnak. A Római-parti Plázs a nyári szezonban, egészen augusztus 20-ig várja a fürdőzni vágyókat.

A területen vízimentő szolgálat is működik, illetve a Magyar Vöröskereszt Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálata is segíti a biztonságos kikapcsolódást. A zömében III. kerületi középiskolák önkénteseiből álló elsősegély-csapat tagjai speciális felkészítést kapnak a Plázson elvégzendő feladatokra, és tréningjüket helyszíni szintfelmérő zárja.