NATO drónfal az orosz határnál

Hat NATO tagállam közös javaslatot készít, hogy "drónfalat" hozzanak létre az Oroszországgal közös határszakaszaik védelmében, reagálva a fokozódó biztonsági kihívásokra és az orosz hibrid támadásokra.

Finnország, Norvégia, Lengyelország és a három balti állam tervezi, hogy hamarosan közös javaslatot nyújtanak be az uniós kormányoknak, amelynek célja, hogy megakadályozzák az orosz hibrid támadásokat Európa ellen. A védelmi miniszterek a múlt hétvégén egyeztettek a koordinált drón rendszer megalkotásáról, amelynek segítségével fokoznák Európa védelmét.

A litván belügyminiszter, Agnė Bilotaitė szerint a pilóta nélküli légi járművek határvédelemre történő bevetése a térségben fokozódó biztonsági aggályok miatt vált szükségessé. Az országokat fenyegető kihívások között említette a migráció instrumentalizálását, kibertámadásokat, dezinformációt, a kritikus infrastruktúra szabotálását és más hibrid fenyegetéseket.

A "drónfal" létrehozásával a határ megfigyelésére és az ellenséges drónok légterünkbe való bejutásának megakadályozására használnának pilóta nélküli légi járműveket és drónellenes rendszereket. Az EUrologus által megkérdezett intézményi forrás szerint az Európai Külügyi és Biztonsági Szolgálat (EEAS) bevonása életképes lehet, ha a javaslatot támogató országok elérnek egy kritikus tömeget a hatékony koordináció érdekében.

A "Pajzs és Lándzsa" néven ismert kezdeményezés célja, hogy Európa hatékonyan védje légterét a legújabb légitámadásoktól, beleértve a fejlett hadászati drónokat és ötödik generációs vadászgépeket. A kezdeményezés a NATO integrált lég- és rakétavédelmi stratégiájával való szoros együttműködést hangsúlyozza, és egy moduláris, alkalmazkodó légvédelmi architektúra létrehozását javasolja.

Az európai intézményeknek közös finanszírozási lehetőségeket is meg kell vizsgálniuk, beleértve a PESCO, az EDA projekteket és az EDF forrásait, valamint a Horizon Europe és egyéb kutatási és innovációs kezdeményezéseket az EU védelmi kutatási programjának fejlesztésére. A balti államok és Lengyelország, valamint Finnország is tapasztalt már eltévedt rakétákat, drónokat és szervezett illegális migrációs nyomást, amelyek mögött Oroszország állt.

A cikk az Európai Bizottság támogatásával, a PULSE-projekt keretében készült, Justė Ancevičiūté – Delfi, Monica Redondo Bruna & Kike Andres – El Confidencial, Folk György (Brüsszel) EUrologus/HVG szerzői közreműködésével.