Multivitamin-készítmények hatásossága megkérdőjelezve

Egy amerikai kutatás szerint a multivitaminok nem hosszabbítják meg az életet, sőt, növelhetik bizonyos egészségügyi kockázatokat.

Az Egyesült Államokban végzett legújabb kutatás eredményei szerint a napi rendszerességgel multivitaminokat szedő emberek nem élnek tovább, és több egészségügyi kockázatnak is kitettek, mint azok, akik nem fogyasztanak ilyen készítményeket. A Guardian által ismertetett adatok szerint az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is jelentős részük szed rendszeresen multivitaminokat az egészséges felnőtteknek.

A kutatók már hosszú ideje vitatják a multivitamin-készítmények hatékonyságát, és több esetben kifejezetten ártalmasnak is találják őket, ha nem megfelelően használják őket. A vas túladagolása például, ami gyakori összetevője ezeknek a termékeknek, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a demencia kockázatát.

Erikka Loftfield, a marylandi rákkutató intézet kutató-orvosa és csapata több mint 390 ezer ember adatait elemezve, egy húsz éves periódus alatt vizsgálta a multivitamin-készítmények hatásait. Az eredmények szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy a multivitaminok csökkentenék az elhalálozások esélyeit, sőt, 4 százalékkal magasabb mortalitást mutattak ki azoknál, akik szedtek ilyen készítményeket.

A kutatásból az is kiderült, hogy a multivitaminok hasznosak lehetnek bizonyos specifikus esetekben, például ha valaki bizonyos tápanyagokban szegény étrendet követ. Neal Barnard, a George Washington egyetem kutató-professzora szerint bizonyos vitaminok javíthatják az életminőséget a kognitív képességekre gyakorolt pozitív hatásukon keresztül, bár az élettartamot nem növelik meg.

Barnard hangsúlyozza, hogy a tudományos bizonyítékok szerint a multivitaminok önmagukban nem segítenek az egészség megőrzésében, ehelyett az egészséges, rostban gazdag táplálkozás, valamint a zsírok és a koleszterin visszaszorítása ajánlott.