Magyarországon itt a legolcsóbb lakást vásárolni

Az OTP Otthon és az OTP Bank által végzett kutatás szerint a fiatalok harmada borúlátó a lakásvásárlást illetően, és a legolcsóbban Miskolcon juthatnak lakáshoz. Budapesten a használt lakások négyzetméterára átlagosan 1,1 millió forint, míg vidéken, a fővárostól eltekintve, egy garzonlakás négyzetméterenként 726 ezer forintba kerül.

A fiatalok számára jellemzően az önerő biztosítása jelenti a legnagyobb akadályt a lakásvásárlás során. A 18-24 éves korosztály 56 százaléka, a 25-34 évesek 50 százaléka érzékeli ezt a problémát. A magas hitelkamatok és ingatlanárak mellett a KSH adatai szerint a 20-29 évesek havi átlagos bruttó fizetése 498 387 forint, ami a hitelfelvétel szempontjából nem teszi könnyűvé a helyzetet. Budapesten egy belvárosi egyszobás ingatlanhoz szükséges önerő átlagosan 4,3 millió forint, amihez hozzáadódik a 221 ezer forintos havi törlesztőrészlet 20 éves futamidő mellett.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 17 év munkával lehet megkeresni egy átlagos 75 nm-es budapesti használt lakás árát, míg Olaszországban ez az idő 10-11 év. Az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője, Lipták Zsuzsa kiemelte, hogy a fiatalok többsége kisebb garzonlakásokban gondolkodik, amelyek négyzetméterára magasabb, mint a nagyobb ingatlanoké. Emellett jelentős a különbség a budapesti és vidéki egyetemi városok garzonlakásainak árai között.

Budapesten a 35-40 nm-es lakásokat átlagosan 1,13 millió forintos négyzetméteráron hirdetik, a legolcsóbban a XXI. kerületben érhetőek el, míg a legdrágábban az V. kerületben. Vidéken azonban Miskolcon található a legolcsóbb lakáspiac, ahol 554 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak kisebb lakásokat. Debrecen és Győr a legdrágább vidéki nagyvárosok közé tartozik.