Tizenhét év után új albumot ad ki Manu Chao

Tizenhét év szünet után új albummal jelentkezik Manu Chao, amely a "Viva Tu" címet kapta, és a hírt a zenész honlapján tették közzé. A 63 éves előadó már két dalt is kiadott az albumról: a címadó „Viva Tu” és a „São Paulo Motoboy” számokat, amelyek a tizenhárom számos tracklist részét képezik majd.

Manu Chao debütáló szólóalbuma, a "Clandestino" 1998-ban jelent meg, és azóta is tartja a népszerűséget, hiszen a Rolling Stone magazin 2020-as, minden idők 500 legjobb albumát rangsoroló listáján a 469. helyet szerezte meg. Az "Viva Tu" lesz az ötödik stúdióalbuma, az előző, "La Radiolina" című lemeze 2007-ben látott napvilágot. Manu Chao albumai világszerte több millió példányban keltek el, és a hosszú kihagyás ellenére sem csökkent a népszerűsége.

Az új stúdióalbum szeptemberben jelenik meg. A hamarosan megjelenő albumot Manu Chao elmondása szerint „utazásai és az emberek mindennapi élete inspirálta”, a dalokban spanyolul, franciául, portugálul és angolul énekel. A korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is globális kérdésekkel foglalkozik, a tőle megszokott szókimondó stílusban. A Heaven’s Bad Day című dalon Willie Nelsonnal dolgozott együtt, a Tu Te Vas című szám pedig a francia énekesnő, Laeti közreműködésével készült.

A művész nemcsak zenéjéről, hanem politikai aktivizmusáról is ismert, dalai gyakran érintik a bevándorlás, az antikapitalizmus, az antifasizmus és a drogok témáit. Manu Chao többször is járt már Magyarországon, legutóbbi magyarországi fellépése 2023 nyarán volt, Veszprémben, ahol az Európa Kulturális Fővárosa program keretében rendezett BALKAN:MOST Fesztivál soron kívüli headlinereként lépett színpadra. A koncertről írt kritikánkat itt olvashatja el: .