A Magyar Telekom részvény-visszavásárlási programjának eredményei

Lezárult a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási programja, amely során a cég összesen 22,3 milliárd forint értékben vásárolt vissza saját részvényeket.

A Magyar Telekom részvény-visszavásárlási programja egy hét alatt fejeződött be, amely során a cég összesen 22,3 milliárd forint értékben vásárolt vissza saját részvényeket. A korábban meghirdetett 24 milliárd forintos keret nem merült ki teljesen, így ősszel újabb vásárlásokra kerülhet sor.

A visszavásárlásokat a cég a részvényesek javadalmazása céljából hajtotta végre, a február 22-én közzétett rendkívüli tájékoztatásnak megfelelően. A vásárlások időtartama június 19-től június 26-ig tartott.

Az utolsó vásárlás során a Telekom 550 000 darab törzsrészvényt vásárolt meg 1029,27 forint/darab átlagáron, amelynek összértéke 566 millió forintot tett ki. Ezzel a tranzakcióval a társaság tulajdonában lévő saját részvények száma 30 036 413 darabra emelkedett.

A program keretében összesen 21 200 065 darab Magyar Telekom törzsrészvény került megvásárlásra.

Az előzetes tájékoztatás szerint a Telekom akár 24 milliárd forintért is vásárolhatott volna részvényeket, de a tervezett összeghez képest 1,66 milliárd forint maradt kihasználatlan. A cég korábban jelezte, hogy amennyiben a visszavásárlások ellenértéke nem éri el a 24 milliárd forintot, a részvény-visszavásárlást 2024 őszén folytatni tervezi.

A részvény-visszavásárlási program eredetileg nem így alakult volna, hiszen a cég részvény-visszavásárlási aukciót tervezett, amit azonban egy uniós rendelet módosítása miatt május 16-án le kellett mondani. A cég végül úgy döntött, hogy a Budapesti Értéktőzsdén napi kereskedésben és fix ügyletek keretében vásárolja vissza a részvényeket.

A szerdai záráskor, a visszavásárlás bejelentését követően a Magyar Telekom részvények árfolyama 1,3 milliárd forintos forgalom mellett 4 forinttal, 0,39 százalékkal 1028 forintra erősödött.

Az OTP Bank is folytatta sajátrészvény-visszavásárlási programját, amely során a legutóbbi tranzakcióban 72 459 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 17 836 forint/darab átlagáron, összértéke közel 1,3 milliárd forint volt. Ez a tranzakció volt az OTP eddigi legnagyobb vásárlása a 60 milliárd forintos program keretében. Az OTP Csoport tulajdonában lévő saját részvények állománya ezzel 2 533 995 darabra változott, ami a saját részvény állomány 0,90%-át jelenti.