Nemzetközi óriásrepülőteret építenek Lengyelországban

Donald Tusk lengyel kormányfő bejelentette, hogy egy hét éves projekt keretében egy nemzetközi óriásrepülőteret, egy gyorsvasút hálózatot építenek ki, és bővítik a LOT légitársaság állományát.

2031-re tervezik megnyitni a Varsó és Lodz városa között épülő nemzetközi óriásrepülőteret, amelyet az előző kormány már stratégiai beruházásként tűzött ki célul. Donald Tusk szerint ez lesz Európa egyik legmodernebb repülőtere, évente 36 millió utast szolgálva ki. A projektet az előző kormány indította el 2017-ben, és több hónapos átvizsgálást követően került jóváhagyásra.

A kormányfő kiemelte, hogy a jelenlegi stratégia az egész országot érinti, és a regionális, vidéki Lengyelországot is figyelembe veszi. Tusk szerint a fejlesztéseknek köszönhetően Lengyelország hamarosan egyetlen nagy megapolisz lesz.

Tusk bejelentette, hogy a kormány támogatni fogja a több lengyelországi nagyvárosban már működő regionális repülőterek fejlesztését is. Korszerűsítik a varsói Chopin repülőteret és a Modlinban található, fapados légitársaságok által használt repülőteret.

A lengyel állami légitársaság, a LOT fejlesztése is a terv része, melynek keretében 2032-ig több mint 135 repülőgépre bővítik az állományt.

A projekt részeként egy gyorsvasút hálózatot is kiépítenek, amely óránkénti 300-320 kilométeres sebességgel köti majd össze a lengyel fővárost és Lódz városát, valamint Varsóból több nagyvárosba, így Poznanba, Wroclawba, Gdanskba, Katowicébe és Krakkóba is 100 percen belül lehet majd eljutni.

Végül Tusk bejelentette az A2-es autópálya kiszélesítését a Varsó és Lódz közötti szakaszon.