Amerikai katonai magánvállalatok Ukrajnába küldését fontolgatja Joe Biden

A Biden-kormány fontolóra vette, hogy lehetővé tegye amerikai katonai magánvállalatok Ukrajnába küldését, ami jelentős előnyt jelenthetne Kijev számára a konfliktusban, ugyanakkor további eszkalációt is okozhat.

Az Egyesült Államok kormánya eddig azt tanácsolta állampolgárainak, hogy kerüljék Ukrajnát, és a katonai személyzetet is kivonták az országból az orosz invázió kezdetekor. Ennek ellenére sok amerikai ment Ukrajnába különböző okokból, köztük harcolni is. Jelenleg egy kisebb amerikai katonai kontingens is jelen van az amerikai nagykövetségen, főként tanácsadói és ellenőrzési feladatokat látva el. Joe Biden elnök most azonban megfontolja, hogy engedélyezze a katonai magánvállalatok Ukrajnába települését, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. A döntés még nem született meg, de a korábbi precedensek alapján valószínűsíthető, hogy pozitív irányba dönt majd az elnök.

A katonai magánvállalatok, vagyis PMC-k, gyakran katonai képzettségű, de nem hivatásos katonák alkalmazásával végeznek különböző feladatokat, gyakran konfliktuszónákban. Európában főleg objektumvédelmi feladatokat látnak el, míg az amerikai cégek gyakran állami megbízásokat teljesítenek, például harcjárművek karbantartását végzik konfliktuszónákban. PMC-k előnye a reguláris haderőkhöz képest a rugalmasságuk és agilitásuk, valamint a politikai következmények csökkentése, ha alkalmazottjaik harc közben esnek el.

Az amerikai kormány jelenleg járműjavítással foglalkozó magánvállalatok Ukrajnába küldését fontolgatja, ami jelentős idő-, energia- és pénzspórolást jelentene az ukránok számára. A harcokban megsérült amerikai járművek javítása jelenleg hosszadalmas folyamat, ami heteket vagy akár hónapokat is igénybe vehet. Az amerikai szakemberek jelenléte Ukrajnában gyorsíthatná ezt a folyamatot.

Az ukrán hadsereg személyi állományának kérdése is fontos tényező, hiszen az ország lakossága jelentősen kisebb Oroszországénál. Az amerikai PMC-k segítségével több ukrán katona maradhatna a frontvonalban, mivel nem kellene a járművek karbantartásával foglalkozniuk. Emellett a PMC-k feladatkörének kiterjesztése is szóba jöhet, például a folyamatosan támadás alá kerülő infrastruktúra védelmében. Hosszú távon pedig nem zárható ki, hogy az amerikai PMC-k közelebb kerüljenek a frontvonalhoz, ahogy a Nyugat egyre merészebb eszközökkel támogatja Ukrajnát.

Joe Biden kormánya egyelőre hangsúlyozza, hogy nem szeretnék amerikai veszteségeket Ukrajnában. Az első körben Ukrajnába küldendő magánvállalatokat szigorú biztonsági protokollok betartására kérik majd, de a háború további alakulása és a novemberi elnökválasztás után sok minden változhat.