Heindl Péter büntetésének enyhítése és a plakátrongálási ügyek bonyodalmak

A Pécsi Törvényszék másodfokon megrovásra enyhítette Heindl Péter jogász-aktivista büntetését, aki a kormánypropagandát terjesztő plakátokat rongálta meg. Az ügyészség és a vádlott is fellebbezést nyújtott be, és Heindl szerint az ügy nem a károkozásról, hanem a kormányzati propagandáról és annak jogellenességéről kellene szólnia.

Heindl Péter 2015 óta többször is megváltoztatta a közterületi kormánypropaganda hirdetéseit, mivel panaszai nem vezettek eredményre. Az Európai Parlament 2022-es állásfoglalása és az EBESZ jelentése alapján úgy véli, a magyar állam függetlensége nem biztosított, és a kormányzat pártérdekek mentén avatkozik be a választásokba.

A törvényszék szerint első fokon nem történtek eljárásbeli hibák, de nem sikerült tisztázni, hogy ki a sértett: a megrendelő miniszterelnökség vagy a hirdetőcégek. A Pont Reklám és a JCDecaux szerint őket nem érte kár, mivel a rongálás idején már nem is kellett volna kint lenniük a plakátoknak. Az Esma Reklám Zrt. 22 ezer forintos kártérítési igényt fogalmazott meg, amit a bíróság elfogadott, ez azonban elmarad az első fokon megállapított 190 ezer forintos kártól.

A véleménynyilvánítás szabadságának korlátját képezi a vagyoni vagy testi kár okozása, és a plakátok átírását bűncselekményként kell értékelni. Heindl Pétert első fokon egy év próbára bocsátással sújtották, de ezt a másodfokú ítélet megrovásra enyhítette.

Heindl Péter másik plakátrongálási ügyét a Pécsi Járásbíróság tárgyalja, ahol szintén vizsgálják, hogy ki a sértett. A rongálás idején már nem volt élő szerződése a hirdető cégeknek a megrendelővel, és az egyik érintett plakátot jogellenesen helyezték ki a Pécsi Tudományegyetem egyik iskolájának udvarán, ami miatt az intézmény jogi eljárást kíván indítani.