Kafka írói válságáról szóló levele aukción

A Sotheby’s árverésén kerül kalapács alá Franz Kafka egyik levele, amelyben az írói válságáról ír barátjának, Albert Ehrensteinnek. A dokumentumért akár 90 ezer fontot is fizethetnek a gyűjtők.

Franz Kafka, a híres író, egy 1920-ban írt levelét árverezik el a Sotheby’s által szervezett középkori és modern könyv, kézirat és zenemű árverésén, amely július 11-ig tart. A német nyelvű, egyoldalas levélben Kafka arról számol be, hogy már három éve nem írt semmit, és úgy érzi, képtelen az írásra.

A levél, amelyet az észak-olaszországi Meranóból küldött, abban az időszakban íródott, amikor Kafka tuberkulózis miatt kezelés alatt állt egy szanatóriumban. Gabriel Heaton, a Sotheby’s könyv- és kéziratszakértője szerint a levélben Kafka kétségbeesésének ad hangot írói válsága miatt, és arról is ír, hogy szeretne ismét dolgozni.

A szakértő hozzátette, hogy Kafka ebben az időszakban, testileg legyengülve, mégis intenzív levelezést folytatott élete utolsó nagy szerelmével, Milena Pollakova-Jesenskával, ami képes volt felszítani benne a megújuló kreativitást. Kafka ezt követően alkotta meg A kastély és Az éhezőművész című műveit. Az író 1924. június 3-án hunyt el, 40 éves korában.

Az árverésre bocsátott levelet eredetileg Albert Ehrenstein küldte tovább a képzőművész Dolly Perutznek, és most az Ehrenstein által használt borítékkal együtt kerül értékesítésre.