Mi vár az euróra?

Hétvégén kerül sor a francia parlamenti választások első fordulójára, melyet egy héttel később a második forduló követ, és ezek a választások olyan nagy változásokat hozhatnak, hogy a valutaárfolyamok is megérezhetik a hatásukat. Franciaországban a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés párt a szavazatok harmadával előretört, ami Emmanuel Macron elnököt parlamenti választások kiírására késztette.

Macron elnök döntése, hogy választásokat írjon ki, a francia ötödik köztársaság politikai berendezkedésének köszönhetően lehetséges, de úgy tűnik, a szélsőségektől való félelemkeltés nem hozza meg a várt eredményt. A közvélemény-kutatások szerint hasonló eredmény várható, mint az európai parlamenti választásokon.

A Nemzeti Tömörülés 35 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik, míg a baloldali pártszövetség, amelyen belül a szélsőbal is jelentős erővel bír, 20 százalék körül áll. Ez alapján a jelenlegi erőknek kevés esélyük van a kormányzásra, és koalíciós kényszer alakulhat ki.

A piacokon a választások kiírása után a francia tőzsdén esés következett be, az euró pedig 1,09-ről 1,07 dollárra csökkent, ami a piac bizonytalanságát tükrözi, nem pedig a francia gazdaság összeomlását.

Franciaország költségvetési hiánya miatt aggodalom uralkodik, hiszen az államadósság mértéke nyomasztó, és fennáll a veszélye, hogy Le Pen pártja költekezésbe kezdene, ezzel növelve a hiányt. Korábban Le Pen még az eurózóna elhagyását is szorgalmazta, de ezt a tervet már feladta.

Le Pen pártja a költségvetés rendben tartását ígéri, de a kiadáscsökkentő és bevételnövelő lépések részleteiről keveset beszél. A nyugdíjazási korhatár csökkentését is tervezik, hasonlóan a magyarországi Nők 40 programhoz.

A külpolitikában Le Pen már nem kacérkodik Putyinnal, és hatalomra kerülve az európai irányt követné. A következő elnökválasztásig a külpolitika nem lesz jelentős kérdés, mivel ez elnöki jogkör.

A választások bizonytalanságot hozhatnak, de a demokráciában ez természetes folyamat. Franciaországban a zavargások nem ritkák, különösen a bevándorló közösségek körében.

Az euró árfolyama beépítette a bizonytalanságot, és Franciaország gazdasága csak egy a blokk tagjai közül. Az árfolyam komoly zuhanását csak egy drámai válsághelyzet váltaná ki, amelyben az EKB-nak kellene beavatkoznia.

A francia állampapírhozamok nem emelkedtek jelentősen, és a piac mérsékelt aggodalmat jelez. Elemzők szerint Le Pen programja elég mérsékelt ahhoz, hogy megnyugtassa Brüsszelt, és az EKB-nak nem kell beavatkoznia.

Az euró legutóbbi jelentős esése 2022-ben volt az orosz-ukrán háború miatt, amikor az euró 0,96 dollárig esett, de azóta visszatért az 1,05-1,10 dolláros sávba. Egy újabb eséshez teljes francia összeomlásra lenne szükség.

A brit választások hatásai is fontosak, ahol a gazdasági válság David Cameron döntésére vezethető vissza, aki hasonlóan Macronhoz, választásokat írt ki. Az EU-tagság kérdésében a népszavazás tragikus következményekkel járt.

A Munkáspárt fölénye jelentős, és a választások után várhatóan ők kerülnek hatalomra. Az új kormány nem engedheti meg a költségvetési lazaságot, és hosszú távon vissza kell térniük az európai egységes piacra.

Az angol font jól áll, és a piac pozitívan fogadta a várható kormányváltást. A választások után további erősödés várható, de nagy mozgás nem valószínű.