Gázai pusztítás: Ellentmondások az épületek megsemmisülésének mértékéről

Az izraeli hadsereg (IDF) és az ENSZ között ellentmondások vannak a gázai épületek pusztulásának mértékét illetően. Az IDF szerint a háborúban csak a gázai épületek 16 százalékát rombolták le, míg az ENSZ és a nemzetközi média jelentősen magasabb számokról számol be.

Az IDF adatai szerint az október 7-i terrortámadás nyomán kitört háborúban a mezőgazdasági területeken található ideiglenes építmények, fészerek és sátrak 36 százalékát semmisítették meg, mivel ezeket az iszlamisták használták. A hadsereg szóvivője által közölt információk alapján a hírszerzés háború előtti évben készített digitális térképeit felhasználva állapították meg, hogy Gázában október 7-e előtt 453 188 épület állt, ebből 217 761 állandó, míg 235 427 ideiglenes építmény volt.

Az ENSZ állítása szerint, amelyet a nemzetközi média is gyakran idéz, a gázai épületek több mint fele helyreállíthatatlanul megsemmisült a csaknem kilenc hónapja tartó háború során. Az ENSZ műholdas felvételeken alapuló jelentése szerint csak a teljesen lerombolt vagy az emberek biztonságát veszélyeztetően megsérült épületeket vették figyelembe.

A Wall Street Journal című amerikai lap még ennél is magasabb, 70 százalékos pusztulásról írt, és a gázai helyzetet Drezda második világháborús szőnyegbombázásához hasonlította.

Az IDF az ENSZ-szel és a nemzetközi sajtóval szemben saját, naponta gyűjtött képeket és műholdfelvételeket, valamint fejlett drónokat és más technológiai eszközöket használ a pusztítás mértékének felmérésére. Adatait megbízhatóbbnak tartja, és hozzáférhetővé teszi azokat nemzetközi bíróságok és az izraeli háborús magatartással kapcsolatos vizsgálatok számára.

A Hamász fegyveresei az IDF szerint tízszeres mértékben használtak civil lakásokat katonai célokra, mint korábban becsülték. A harcok során megfigyelték, hogy szinte minden otthonból indítottak támadásokat, fegyvereket tároltak és onnan irányították katonáikat. Az ilyen otthonokat többnyire precízen célzott tüzérségi lövedékekkel semmisítették meg. Az IDF szerint az általuk érintett épületek egy részét azért rombolták le, mert a terroristák tulajdonában vagy használatában voltak, másik részét pedig azért, mert az izraeli határ közelében feküdtek.