Duna Aszfalt Zrt.: Impozáns növekedés után fejlesztésekbe áramlanak a források

A Duna Aszfalt Zrt. jelentős adózott eredmény-növekedést ért el 2023-ban, és a cégcsoport a nyereséget saját fejlesztésekre, valamint nemzetközi terjeszkedésre kívánja fordítani.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett összevont beszámoló szerint a Duna Aszfalt Zrt. 2023-ban 41,7 milliárd forintra emelte adózott eredményét, ami alapján Szíjj László tulajdonos 5 milliárd forint osztalékot vett ki a vállalatból. A cégcsoport 261 milliárd forintos összevont nettó árbevételt ért el, ami jelentős növekedést jelent a tavalyelőtti 242,6 milliárd forintos forgalomhoz képest.

A Magyar Építők érdeklődésére a vállalatcsoport megerősítette, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a tulajdonos a cégcsoport saját erőforrásainak fejlesztésére, illetve a nemzetközi piacokon történő terjeszkedés költségeinek fedezésére kívánja felhasználni.

A cégcsoport összetétele is arra utal, hogy a nemzetközi jelenlét erősítése kiemelt szerepet kap. A Duna Aszfalt Zrt. többek között Lengyelországban a Banimex és a WKS Duna Polska, Romániában a Duna Constructii, valamint Bulgáriában a Rail-Via International vállalatokon keresztül van jelen, bár az utóbbi vállalat megszűnés alatt állt a legfrissebb információk szerint. Emellett a GED Africa révén szakmai és befektetői partnerként egy jelentős afrikai infrastrukturális beruházásban is részt vesz a Duna Group.

A cégcsoport a Magyar Építőknek adott válaszában kiemelte, hogy a nyereség visszaforgatását elsősorban a kiszolgáló vertikális ágazatok fejlesztésére tervezik használni, gépekbe és munkavállalói képzésbe fektetnek, valamint a földrajzi diverzifikáció megvalósításába. A menedzsment a vállalati stratégiától várja a kedvező árbevétel arányos nyereség szint fenntarthatóságát a jövőben is.

A nemzetközi aktivitások terén a Duna Group már sikereket ért el, például a norvégiai Trondheimben avattak fel egy gyalogos és kerékpáros hidat, amelynek acélszerkezetét a cégcsoport lengyel leányvállalata gyártotta, és Romániában egy 240 milliárd forintos autópálya-tenderre is ajánlatot tettek. Ezek az eredmények és tervek is alátámasztják a cégcsoport konzervatív osztalékpolitikáját és a tevékenység fejlesztését szem előtt tartó szemléletét.