Dánia korlátozná a külföldi zászlók kitűzését

Dánia tervezi, hogy 2025-től korlátozza más országok zászlóinak kitűzését a területén, kivéve bizonyos eseteket és országokat.

A dán igazságügyi minisztérium szerdai közleménye szerint a kormány a jövő évtől korlátozná, hogy más országok zászlóit is bármikor kitűzhessék a területén. Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter indoklásként azt írta, hogy a korlátozásra azért van szükség, mert Dániában az országzászló a legfontosabb nemzeti szimbólum.

A törvénytervezet azonban számos kivételt tartalmaz. Transzparenseken vagy reklámfelületeken, például sportrendezvényeken vagy tüntetéseken nem lesznek betiltva az idegen zászlók. Az észak-európai országok, Grönland, a Feröer-szigetek, Németország, valamint a nemzetközi és regionális szervezetek zászlói továbbra is szabadon használhatók lesznek. Emellett a világ országainak Dániában található diplomáciai képviseletei is korlátozás nélkül felvonhatják majd lobogóikat a nagykövetségi épületeiken.

A külföldi zászlók használatának kérdése akkor került a dán közélet figyelmének középpontjába, amikor egy dán állampolgár ellen jogi eljárás indult, mert az Egyesült Államok nemzeti zászlaját tűzte ki a háza udvarán. A dán legfelső bíróság a vádlott javára döntött, és hatályon kívül helyezte az 1915 óta érvényben lévő, a külföldi zászlók használatát tiltó rendeletet. A dán kormány azonban nem értett egyet a döntéssel, és ezért kezdte el a hamarosan benyújtandó törvényjavaslat kidolgozását.

Az új szabályozás a parlamenti vitát és jóváhagyást követően, 2025 január 1-jétől lépne életbe.