Vérbosszúval fenyegetőzik a csecsen elnök a dagesztáni terrortámadás után

Ramzan Kadirov csecsen elnök szigorú intézkedéseket helyezett kilátásba a vasárnapi dagesztáni terrorcselekményeket követően, és vérbosszúval fenyegetőzik azoknak a rokonait, akik vahhábizmus gyanújába keverednek.

A vasárnapi dagesztáni terrortámadások során, amelyeket az Iszlám Állam egyik szárnyához tartozó fegyveresek követtek el, mintegy 20 ember vesztette életét. Kadirov, aki a Csecsenfölddel szomszédos, muszlim többségű Dagesztán eseményei után találkozott a csecsenföldi bűnüldöző szervek vezetőivel, arra szólította fel a lakosságot, hogy legyenek éberek és ne engedjék, hogy rokonaik vallási szélsőségek hívei legyenek.

A csecsen elnök, aki korábban is fenyegette már azokat a családtagokat, akiket veszélyesnek ítélt meg uralmára, most csecsen nyelven fogalmazott üzenetében hirdette meg a „vérbosszú” politikáját. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) szerdai jelentése szerint Kadirov ezzel az „erős ember” imázsát kívánja erősíteni, kihasználva a moszkvai és a dagesztáni támadások miatt megerősödő orosz félelmeket, és azt az elképzelést, hogy ő képes megakadályozni az instabilitást az Észak-Kaukázusban.