A mindennapi szorongások megkapó rap megfogalmazása hazai földön

A magyar hiphop színtér egyre izgalmasabb alműfajokat mutat be, amelyek közül kiemelkedik Chong Emlékek_ című mixtape-je, ahol a mindennapi szorongásokról rappel.

A trap műfajának hazai megerősödése után különleges figyelmet érdemelnek azok a feltörekvő hazai rapperek, mint Zengő Csongor, művésznevén Chong, akik az absztraktabb hiphop irányzatok felé fordulnak. Chong Emlékek_ című mixtape-jén keresztül olyan amerikai előadók hatását ülteti át magyar nyelvre, mint Earl Sweatshirt, MF DOOM, vagy a fiatalabb generáció képviselői, például MIKE és Navy Blue.

Az album a loop-szerű, kísérleti hiphop alapokra épülő spoken wordös, önelemző rappek gyűjteménye, amelyek közül kiemelkedik az Azúr és a Csend című dalok. Ezek a számok az ébredező hazai absztrakt hiphop színtér jelentős darabjai lehetnek.

Chong a rapperként való megjelenése előtt Pogány Indulóékkal kezdett el rappelni, és több korai dalban is hallható, mint például a Diktátor, a Keserédes és a PO. Az Emlékek mixtape-je azonban már teljes értékű szóló megjelenés, amelyben Chong saját szorongásairól és a világ problémáiról rappel.

A lemez olyan mély, önvizsgálati témákat érint, mint a családalapítás, a magány, és az emberi maradás fontossága egy anyagias világban. A rapper sajátos, választékos szókészlettel és laza stílusban közvetíti gondolatait és kérdéseit.

Az Emlékek mixtape egy valódi hullámvasút, amely a traumafeldolgozás zenés naplójaként is felfogható. A lemez zárószáma, a Bonuszlive_ különösen megindító, ahol Chong az öngyilkosság gondolatával játszik, de végül nem lép meg, nehogy megijesszen egy alatta elhaladó kislányt.

Chong bemutatkozó anyaga egy érett és magas szintű produkció, amely az absztrakt hiphop műfaját egyre izgalmasabb irányba tereli Magyarországon.